BUCATARIA CAFENELEI …

SAM_0133„Rasul este cel mai luminos acolo unde mancarea este cea mai buna.” – Proverb irlandez

BUN VENIT IN BUCATARIA MEA! SPER SA-TI PLACA CE GASESTI!?jwF55mLbaSE6al1h-uA7KdW-cDbLIYohPjX3b0e15GYcDliXUSyIng==DG2qpggwUG7KgdHMNHqX65simI0bnaAyIS2PAG4KA73OlBkLaey_Hw==

Ciorbe. supe, sărmăluţe,
Sosuri calde, chifteluţe,
Pregăteşte iscusit,
Că e meşter la gătit.

Imaginile apartin,GOOGLE !De la lume adunate si inapoi la lume date!

4.013 răspunsuri la BUCATARIA CAFENELEI …

  1. anitanna zice:

    Sunt pin bucatarie de ceva timp…astazi fac varzari dar si aluat de foitaj cu mere prntru simandicosi!?..🌸🍀🌹🍁aproape sunt gata cu ele fiindca asa trebuie sa faca o gospodfina in sambata Floriilor,,..placinte!?..🍏🍎 🍇🍐🍝
    Am varza calita la cuptor inca ,…si cartofi la cuptor cu cascaval,unt,miroddenii…taiati in forma de acordeon….sunt rumeniti si arata ca niste cocoloase aurii parca- s din aur!?… Va invit la masa,a da si la icre de stiuca,astazi este dezlegare la ele ,iar maine la peste…la noi este festivalul,Scrumbiei!?…ma rog sa fie soare si frumos ca deja vad ca straluceste!?..

    Apreciază

  2. anitanna zice:

    Cand vrei……sunt acasa!

    Apreciază

    • anitanna zice:

      Buna dimineata,om frumos si bun!
      O zi de joi cu reusite… avem nevoie !
      70XvPcY2ca800l2hHgllJ43V0U7JBJCXgEgaguGF9BPnfTCbSclw96nxVaVp56Ee.jpg
      Astazi se framanta cozonacul si se inrosesc oualele.!
      Seara la 6 mergem la Denie;In aceasta seara se citesc cele 12 Evanghelii…
      O seara importanta in traditia noastra si a bisericii.
      In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Prin Sudul tarii, fetele fac cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Acesta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile mai in varsta.

      In Vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Paste, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca.

      In traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Ea este termenul pana la care femeile trebuiau sa termine de tors canepa. La cele lenese se spunea ca vine Joimarita sa vada ce-au lucrat. Iar daca le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul. Uneori, o femeie batrana mergea pe la casele cu fete mari si dadea foc canepii netoarse. Sau copiii, unsi pe fata cu negreala, mergeau sa le indemne la lucru pe fetele de maritat si sa primeasca oua pentru incondeiat de Paste, zicand: „Catii / Matii / Toarse caltii; / Ori i-ai tors, / Ori i-ai ros. / Scoate tolul sa ti-l vaz! / Si de-l ai, / Sa te – nduri si sa ne dai / Cele oua – ncondeiate / De acolo din covate”.

      Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. Acum se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. In Oltenia si acum se fac in zori, in curti si / sau la morminte focuri pentru morti din boz sau nuiele; se spune ca ele inchipuiesc focul pe care l-au facut slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, sa se incalzeasca la el, cand Iuda l-a vandut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru, cand s-a lepadat de Hristos.

      In unele locuri (Zona Clujului) de Joia Mare se striga peste sat. Dar strigarea o facea Voevoda Tiganilor – un flacau caruia i se comunicau abaterile fetelor si feciorilor din Postul Mare.

      Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale; pentru ca se spune ca ouale inrosite sau impistrite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.

      Ouale se spala cu detergent, se clatesc, se lasa la uscat, apoi se fierb in vopsea. Pe langa oua rosii, romanii contemporani mai vopsesc ouale si in galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunza, apoi il leaga intr-un ciorap subtire si asa il fierb, ca sa iasa „cu model”.

      Mai demult, ouale se vopseau cu coji de ceapa, cu sunatoare (pojarnita), cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei; luciul li se dadea stergandu-le, dupa ce s-au fiert, cu slanina sau cu untura.

      Spiritualitatea romaneasca pastreaza si cateva legende referitoare la inrosirea oualor. Cea mai cunoscuta spune ca, intalnindu-se cu fariseii, Maria Magdalena le-a spus ca Hristos a inviat. Iar ei au raspuns ca atunci va invia Hristos, cand se vor inrosi ouale din cosul ei. Si pe data, ouale s-au facut rosii. Se mai spune ca, dupa Inviere, fariseii au aruncat cu pietre in Maria Magdalena. Iar pietrele se prefaceau in oua rosii. Alta legenda spune ca, sub crucea pe care a fost rastignit Hristos, Maria Magdalena a pus un cos cu oua si ele s-au inrosit de la sangele ce cadea din ranile Domnului. Exista si alte legende care povestesc despre originea acestui obicei. El este atat de raspandit pe teritoriul romanesc, asa cum era si in trecut, ceea ce l-a facut pe un calator turc din secolul al XVIII-lea sa numeasca Pastele sarbatoarea de oua rosii a ghiaurilor (crestini) valahi.

      Dar oul, simbol al fecunditatii si al formei aproape desavarsite, era folosit si de alte popoare, in ritualurile lor de sarbatori. Popoarele Asiei si Europei, care serbau Anul Nou la echinoctiul de primavara, ofereau in dar, prietenilor si vecinilor, oua rosii. Acest obicei, mult practicat in Italia, Spania, Franta, Rusia si chiar in Persia, s-a transmis crestinilor de la pagani. Si romanii se zice ca foloseau ouale rosii la sarbatoarea lui Janus. La persi, egipteni, greci si gali oul era emblema universului, opera divinitatii supreme. La crestini se credea ca el il reprezinta pe Creator, care creeaza tot si contine in sine totul. La romani este nelipsit in ultimele zile ale Postului Mare, fiind consumat de Paste, dupa ce este sfintit si toata familia ciocneste oua. In dimineata primei zile de Paste, e obiceiul, in Bucovina, de a te spala cu ou rosu si cu bani, ca sa ai fata rosie ca oul si sa fii bogat tot anul.

      Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii. Cele colorate in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce dar, daca vrem sa vorbim despre arta populara in privinta ornarii oualor de Paste, trebuie sa ne referim la incondeiatul oualor. Ouale inchistrite sunt simbolul Mantuitorului, care a iesit din mormant si a inviat, precum puiul din gaoace. In Bucovina (si nu numai) ele se numesc si „oua muncite”, dedicand stradania de a le face frumoase patimilor pe care le-a suferit Hristos pentru lume.

      Tehnica difera in functie de zona, timp, creatorul popular. Cea mai raspandita si mai renumita traditie a incondeiatului oualor este in Bucovina. Mai intai, aici se incondeiau oua crude, apoi fierte, iar azi se inchistresc oua golite de continut. Instrumentul cu care se „scriu” ouale se numeste chisita (un varf ascutit de tabla de arama, fixat intr-o maciulie a unui bat plat). Tehnica traditionala spune ca la incondeiat se misca oul, iar nu instrumentul. Acum se mai foloseste si penita, in cazul incodeierii oualor cu tus.

      Tehnicile sunt diferite. Cea mai apropiata de traditie este incondeierea prin acoperirea succesiva cu ceara, apoi scufundarea oului in diferite bai de vopsea: intai galben, apoi rosu, verde, albastru, negru.

      In ornarea oualor se folosesc motive geometrice, fitomorfe sau zoomorfe. Dintre ele amintim romburi, triunghiuri, zig-zag-uri, puncte, frunza de stejar, bradul, floarea de maces, graul, coarnele berbecului, pestele, cerbul (coarnele cerbului), steaua magilor, cararea (calea) ratacita, carligul ciobanului, crucea Pastelui, etc. Mai nou se intalnesc icoane pictate pe oua sau in interiorul oului. Tot un motiv traditional il constituie incondeierea cu increteli (motive ornamentale) de pe camasile populare.

      Se mai intalnesc si alte motive: sarpele, grebla, furca, cibotica cucului, hora, closca cu pui, coada randunicii, laba gastei, coltul porcului, strugurele, ciresica, floarea pastii, fierul plugului, cheptenul, fraul, ferestruica, etc., prezente, mai nou, in zona Branului. Dar se mai incondeiaza oua si in Vrancea, in Oltenia, etc.

      In ziua de azi se intalnesc si alte tehnici: incondeierea cu ceara colorata, cu ceara arsa, cu tusuri, etc. La urma, oualor li se da luciu cu lac.

      In cultura populara actuala, ouale impistrite sunt, mai mult, obiecte de arta. Este o adevarata industrie a incondeierii oualor, care constituie mandria Pastelui bucovinean. Ele sunt vandute si peste hotare (mai ales cele din Bucovina), fiind deosebit de apreciate si de straini. Insa traditia general tinuta de romani este inrosirea oualor, care este o adevarata marca identitara si o indeletnicire speciala a fiecarei gospodine pentru Joia Mare.

      Dr. Iuliana Bancescu

      Apreciază

  3. anitanna zice:

    Hristos a Inviat!

    Iata ,asa arata gradionta mea de sub fereastra acum doua zile….
    Zilele acestea,de duminica si pna in prezent nu am facut altceva decat sa ne imbuibam cu de toate pregatite de Sfintele sarbatori.
    Mereu imi spun:anul asta nu mai fac mancare multa,ddiferita ci doar o ciorbta si o friptura si apoi nu stiu cum de face ca ma trezesc cu cate 6=7 feluri demancare…da ,nu radeti<hai sa le numaram:
    ciorba de curcan,miel ce prefera cei mai multi…
    mancare rece de pasare ori curcan;
    raciuturi din curcan’
    sarmalute.drob de fiicar si pipote de curcan anul acesta,
    rulada din piept de pasare umpluta cu carb=nati de casa ,cu cascaval,spanac,ou fiert si ceva ardei pentru culoare,masline… a iesit ,fiarta in frunze de varza nmurata cu vin,f=dafin,piper ceva de nedrecis…dupa ce am cusut piep[tul si l-am legat zdravan.. si apoi dupa fuierbere l-am dat si la cuptor.. 😕 😀
    Friptura de porc,un muschi intreg,netaiat,bucatit… si ce bine a iesit;doua pulpe de curcan si carnati picanti de casa…
    Nu am mai pus la numar si aperativele:cas proaspat salam de Sibiu,muschi,cu ceapa verde,ridichi albe ori rosii, cu rosii…ardei…
    Ei…cate sunt ????
    Voi,ce faceti ce ati gatiti,ce bunatati ati facut anul acesta????

    O zi buna !

    Apreciază

    • anitanna zice:

       photo 2s8ln4hjpg.gif
      HRISTOS A INVIAT !
      Sambata aceasta este rezervata pentru cozonac si vopsitul oualelor…luni este Pastele blajinilor si se merge la cimitir la cei dragi adormiti…
      Maine este si zi de sarbatoare:SF Gheorghe..asa ca celor care purtati numele sfantului sa fiti binecuvantati cu toate cate va lipsesc!
      O zi buna!

      Apreciază

  4. anitanna zice:

    Gata cozonacii si ouăle vopsite…..

    Apreciază

    • anitanna zice:

       photo la-multi-ani-nadia-44_58e7027f23a49f_zpsgm5ukucy.jpg
      La multi ani,tuturor care purtati numele Sfantului de astazi !
      Hristos a Inviat !
      La multi ani Kmy si Mariana Mangalia(Herciu) pentru fiicele voastre minunate:GEORGIANELE voastre dragi!
      Sa aiba parte de o viata frumoasa plina cu sanatate si toate cate isi si va doriti voi ca mame minunate!
      Binecuvantari dragi!

      Apreciază

      • anitanna zice:
        Invitatie la un ceai si cu ghimbir..e benefic!

        Aseara,am petrecut dar nu cu multe mancaruri,nimeni nu a dorit nimic:nici aperitive,nici sarmalute si nici o ciorba de burta,ori pui la „JAR DE LA JAR .”.. 😕 ci ,doar pizza si mici… 😀 , cozonac proaspat facut,mult mai altfel decat la PASTI si cate un ou,am ciocnit, numa,ca de mancat nu a mai facut-o nimeni.. 😕 . ..mai tarziu au vrut o salata de fructe exotice,o sampanie,dar la greu seminte..din alea mari si facute de mine la tava..pfff… a fost haz de necaz..dar bucurie si veselie !

        Va imbratisez cu mare ,mare,drag si saptamana sa va fie stralucitoare asa precum sufletul frumos si bun… pe care il aveti !
        Sa fiti binecuvantate !

        Apreciază

  5. anitanna zice:

    HRISTOS A INVIAT!


    Ce credeti???
    Am dat-o iarasi pe legume si fructe,dar si din astea pe alese,dupa preferinte,doar cele care nu fac rau gutei… 😕 E jale mare dupa aceste cateva zile de sarbatoare si mancare fara regimul stabilit !
    Asa ca nu avem incotro ori eu nu am ? 😀 si tin ritmul,pasul cu cel in cauza… 😕 dar e benefica situatia si pentru mine si stiti de ce??
    Poate ca nu va vine sa credeti dar am scazut 4-5 kilograme ceea ce este bine organism in primul rand,parca ma simt mai usoara..ma misc mai in voie !? 😛 … 😕
    Ieri,de pilda,dupa ce am golit frigiderul,aruncand la tomberon totul ce era pe baza de carne,fiindca nu s-a mancat,mai mult am dat… am facut o ciorba de zarzavat cu taitei de casa si conopida la cuptor cu pesmet,cascaval si oua… un fel de budinca minunat de savuroasa….
    Cu o slata verde ori din castraveti proaspeti cu marar a mers de minune… Dar si niste pastrav pe gratar...ca a fost dezlegare la peste… 😕 😛
    Va astept cu noutati si se pare ca odata cu primavara asta, cu iesirea in curte,in gradinile voastre la lucru ,trecerea pe aici este mai anevoioasa,rara, iar avantajul timpului liber este doar a celor care locuiesc la bloc…dar nu-mi vine si mie randul???Oare???? E posibil ?
    Speranta moare doar..ultima asa stiu eu ? 😀 !
    Draga,Kmy sa-mi scrii si mie cand ai timp care este diferenta intre a sta la blog si la casa noua,da???
    Sunt curioasa,doar atata! 😕 😛 😀
    Sa fiti iubite si IUBIRE !
    Sa aveti zile de libertate acum in preajma zilei de 1 MAI…cat mai minunate,deosebite…
    Va imbratisez!http://wp.me/pMnYw-4w9

    Apreciază

  6. anitanna zice:

     photo gopixpic_27390900_zpssphtugx3.jpg
    HRISTOS A INVIAT!
    Micul dejun e gata!
    Va astept ,vine si cafeluta…. 😕 photo 13592709_1747614565527725_6873315027276283324_n_zpsvqvxpyiv.jpg
    Duminica excelenta si sa stiti ca la mine parca iese soarele… Ce minunat ar fi!? 😛

    Apreciază

Bun venit! Se poate comenta !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s