SUFLET SI LUMINA !

8597„Problema cruciala a lumii nu e Economia, ci Credinta. Lumea occidentala o ignora, desi Credinta e singura care detine Raspunsul la toate problemele. Dar cu conditie , credinta omului in Dumnezeu sa fie tot atat de mare precum a fost si credinta comunismului in om”. Whittaker Chambers16ge3uq

…Si iata; Eu cu voi sunt in toate zilele,pana la Sfarsitul veacului.Amin.

( In.28,20}

Doamne,DUMNEZEULE,iarta-ma,pentru ce trebuia sa spun si nu am spus,pentru tot ce trebuia sa fac si nu am facut,pentru tot ce trebuia sa iubesc si nu am iubit.

Apara-mi te rog ,familia,caci restul nu e decat praf si vant.

Avem nevoie sa-L gasim pe Dumnezeu, iar El nu poate fi gasit in zgomot si neliniste. Dumnezeu este prieten cu linistea. Priviti cum natura – copacii, florile, iarba – cresc in liniste; stelele, luna si soarele, cum se misca in liniste… Avem nevoie de liniste ca sa putem atinge suflete.u9ouz8117hj (1)Maica Teresa

MAMA ,DUMNEZEU SA TE IERTE SI ODIHNEASCA IN LINISTE SI PACE !

 

LA MULTI ANI,2020 !

5.869 de răspunsuri la SUFLET SI LUMINA !

 1. anitanna zice:

  Calendarul zilei:

  + Botezului Domnului- ( BOBOTEAZA- DUMNEZEIASCA ARATARE}.

  Credincioșii prăznuiesc în data de 6 ianuarie ,deci astazi,Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Boboteaza.

  Botezul Mântuitorului in Iordan, poarta si denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”. De ce arătare sau descoperire? Pentru ca in momentul in care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât in chip de porumbel si a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). In acest sens, Sfântul Ioan Gura de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.
  Boboteaza – scurt istoric
  Sărbătoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. Menționam ca in primele secole, Boboteaza era sărbătorita împreuna cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea, cele doua sărbători au fost despărțite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru prăznuirea Nașterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

  Boboteaza, ziua in care Hristos S-a descoperit lumii
  Afara de cele grăite de Iisus la vârsta de 12 ani in templu, Hristos nu a săvârșit nicio minune si nu a rostit niciun cuvânt reținut de evangheliști. Începând cu Botezul Sau, Hristos iese din umbra si începe sa propovăduiască. A primit botezul la 30 de ani, vârsta maturității la evrei.
  Iisus a venit la Ioan si i-a cerut sa-L boteze, nu pentru ca avea nevoie de curățire de păcate, caci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinți creația. Ca Mântuitorul nu a venit sa primească iertare de păcate de la Ioan, reiese si din faptul ca botezul lui Ioan li ajuta pe om sa conștientizeze starea păcătoasa, însă, nu oferea iertarea. De aceea se si spune ca era „spre iertarea păcatelor” (Luca 3, 3), pe care avea s-o aducă Hristos.
  El primește botezul de la Ioan pentru a readuce Duhul Sfânt in creație. Prin căderea in păcat, omul il pierduse pe Sfântul Duh, așa cum ne mărturisește Sfântul Chiril al Alexandriei. Botezul Mântuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorâte pentru om si pentru întreaga creație. Prin cuvintele din rugăciunea citita la Boboteaza: „Astăzi firea apelor se sfințește…”, nu trebuie sa înțelegem ca harul lui Dumnezeu se pogoară in timpul slujbei de sfințire a apei peste toata apa care exista in diverse locuri, ci doar peste apa pregătită din timp pentru acest lucru.
  In Botezul Domnului stau începutul si temeiul Sfintei Taine a Botezului creștin
  Acceptând sa Se cufunde in Iordan, Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam si a început astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului primind pe Dumnezeu-Omul nu au avut ce sa curețe, ci au fost ele însele purificate. Hristos a curățit prin cufundarea Sa in Iordan, creația întinata de căderea omului in păcat si a înlăturat puterea satanei. Astfel, in clipa când El S-a lăsat botezat de Ioan, izvoarele harului s-au pogorât peste creație.

  In rugăciunea de sfințire a apei de la Botez, se cere venirea Duhului pentru curățirea apei de lucrarea puterilor demonice, pentru ca ea sa devina, prin pogorârea deplina a Duhului, loc al nașterii omului nou in Hristos.
  Astfel, ritualul Botezului creștin repeta aceste momente, care semnifica trecerea dintr-o etapa existențiala in alta: el se deschide cu lepădările, menite sa alunge puterea satanei si se încheie cu primirea darului Sfântului Duh.
  Boboteaza – sfințirea apei
  In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor si preoților se sfințește Agheasma Mare.
  Creștinii ortodocși pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare in perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie si la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosita in Ajunul Bobotezei la sfințirea casele credincioșilor si locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfințite, cum ar fi: binecuvântarea si sfințirea prapurilor, sfințirea crucii si a troițelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, sfințirea icoanelor, a bisericilor, a anti miselor si a Sfântului si Marelui Mir.
  Sursa Crestinortodox.ro
  …………………………………………….
  La multi ani !

  Apreciază

 2. anitanna zice:

  Sa va fie ziua aceasta cu reusite,bucurii si mult luminoasa !
  Astazi,soarele va rasari la ora 8:48 si va apune la orele 17:57;au trecut 7zile din an si au mai ramas 359

  Calendarul zilei:
  7.ianuarie:
  +Soborul Sf Proroc Ioan Botezatorul
  La multi ani,tuturor celor care ii purtati cu drag si sfintenie numele !
  Sa va lumineze,calauzeasca,ocroteasca pasii vietii cu dragoste si bunatate !
  Astazi,vom citi si asculta si Psalmul 114…
  Psalmul 114
  1. Iubit-am pe Domnul, că a auzit glasul rugăciunii mele,
  2. Că a plecat urechea Lui spre mine şi în zilele mele Îl voi chema.
  3. Cuprinsu-m-au durerile morţii, primejdiile iadului m-au găsit; necaz şi durere am aflat
  4. Şi numele Domnului am chemat: „O, Doamne, izbăveşte sufletul meu!”
  5. Milostiv este Domnul şi drept şi Dumnezeul nostru miluieşte.
  6. Cel ce păzeşte pe prunci este Domnul; umilit am fost şi m-am izbăvit.
  7. Întoarce-te, suflete al meu, la odihna ta, că Domnul ţi-a făcut ţie bine;
  8. Că a scos sufletul meu din moarte, ochii mei din lacrimi şi picioarele mele de la cădere.
  9. Bine voi plăcea înaintea Domnului, în pământul celor vii.
  sursa:www.bibliaortodoxa.ro
  E bine de stiut si folosit:
  Apa care va fi sfințită duminică, de Bobotează se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări.
  Sa fiti iubire ca sa puteti induci sufletele amarate !

  Apreciază

 3. anitanna zice:

  CALENDARUL ASTAZI,8 ianuarie 2020:br
  MIERCURI-zi mov in cafeneaua noastra” :
  ‘Sf.Cuv.Gheorghe Hozevitul ;
  Sf Cuv.Domnica .
  La multi ani celor care poarta numele sfintilor…de astazi !

  La multi ani frumoasa si draga,iubita noastra nepoata,Ana-Maria !


  La cei 26 de ani,de ierni ,buna si bunul iti ureaza La ani multa sanatate si reusite sa ai in viata si Bunul Dumnezeu sa te ocroteasca si sa-ti indrume pasii spre cai nebanuite si potrivite si dupa dorinta sufletului tau !
  Te iubim !

  Apreciază

 4. anitanna zice:

  Sărbători religioase ortodoxe:
  Astazi,in calendar:
  Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei

  Sa fiti binecuvntate(i) !
  Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Polieuct
  Sărbători religioase romano-catolice: Fer. Alexia Le Clerc, călug.
  Sfântul Mucenic Polieuct este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 ianuarie.

  Era din cetatea Melitina din Armenia şi a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (249-251) şi Valerian (253-260). Când s-a declanşat o persecuţie împotriva creştinilor, socrul său, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creştini, a încercat să-l convingă să renunţe la credinţa creştină. Dar nici acesta, nici Paulina, soţia lui Polieuct, nu l-au putut convinge. Rămânând neclintit în hotărârea sa Sfântul Polieuct a fost supus la chinuri şi în cele din urmă decapitat.
  sursa:www.romanianet.ro

  Pios omagiu,calda aducere aminte celor dragi plecati sus la Domnul!
  Dumnezei sa-i ierte si odihneasca in pace !


  O, Preamilostiva Stapana mea, nu ma lepada pe mine, nevrednicul, ci primeste aceasta putina rugaciune a mea, din buzele mele cele intinate si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, Care S-a nascut cu trupul din tine spre mantuirea noastra. Care pentru noi pacatosii S-a rastignit si S-a ingropat si a inviat a treia zi. Desi faradelegea mea este mai grea decat toate faradelegile, totusi talharii si desfranatii, pe care Iubitorul de oameni, pentru nemasurata Lui milostivire, i-a primit si i-a miluit, imi dau indraznire, si cu toate ca nu te aveau pe tine mijlocitoare buna, nu le-a inchis usa milostivirii Sale. Cum sa nu ma primeasca dar si pe mine, care nadajduiesc in ajutorul tau ? Milostiveste-te deci si spre mine, Doamna mea, ca poti toate cate le voiesti, iar pe cele ce le ceri de la Fiul tau le si iau fara indoiala, deoarece pe tine te-a facut mijlocitoare crestinilor. Pentru aceasta pe tine te binecuvantam si te preainaltam in vecii vecilor.
  Amin.
  Va doresc o zi de JOI binecuvatata cu sanatate si bucurii nebanuite in ea !


  ……………………………………….
  Sa nu uitam ,cum ca:
  ”Lumina este in noi,dar din cauza intunericului care ne cuprinde,nu reusim sa o vedem !? ”
  O zi binecuvantata de SUS !

  Apreciază

  • anitanna zice:


   IANUARIE (31 zile)
   ….ziua 10 ore, noaptea 14 ore
   CALENDAR
   10. 01.2020-vineri :
   V : Sf. Grigorie, Episcopul Nissei;
   Cuv. Dometian;
   +) Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti
   În Mănăstirea Valaam s-a nevoit Cuviosul Antipa încă 17 ani de zile, învrednicindu-se de darul preoţiei şi „arătând fapte minunate de trăire duhovnicească, în post, în rugăciune şi în desăvârşita sărăcie”. Cea mai mare nevoinţă a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate şi gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt.,
   http://www.razbointrucuvant.ro/2012/01/10/sfantul-antipa-de-la-calapodesti-si-valaam-atonitul-130-de-ani-de-la-fericita-adormire-viata-si-acatistul/
   postat de Beta in 2014 pe Pagna sufletului:

   Sf Cuv Antipa de la Calapodeşti
   Cuviosul Antipa s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, din judetul Bacau. A intrat in monahism la Manastirea Calapodesti, la varsta de 20 de ani. Dupa doi ani a plecat la Muntele Athos si s-a stabilit la schitul romanesc Lacu. In randuiala aspra de la Schitul Lacu si-a petrecut 15 ani, dupa care s-a mutat la Manastirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi manastiri ale Sfantului Munte. Aici a stat patru ani, iar in aceasta perioada a fost calugarit cu numele de Antipa si hirotonit diacon.
   In anul 1860, s-a reintors in Moldova si a vietuit prin manastirile din apropierea Iasului. Din anul 1865 se nevoieste in Manastirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericita liniste si instrainare, Cuviosul Antipa s-a asezat la aceasta manastire in anul 1865, unde a trait inca 17 ani in frica Domnului. Datorita sfaturilor duhovnicesti, in aceasta perioada a fost hirotonit preot.
   Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele vesnice la 10 ianuarie 1882. A fost inmormantat in gropnita Manastirii Valaam.
   Canonizarea si trecerea in randul sfintilor a fost facuta in Muntele Athos, in anul 1906. El este cinstit mai ales in manastirile din Sfantul Munte, fiind singurul calugar athonit roman trecut in randul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Athosului.
   Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

   Sfantul Grigorie de Nyssa (335-395), episcop de Nyssa, este unul din marii parinti capadocieni, alaturi de fratele sau Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Grigorie de Nazianz.
   Este prezent la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol (381), unde sustine cu mare succes cauza credintei niceene. Totodata, el ia apararea Sfantul Grigorie de Nazianz impotriva atacurilor episcopilor egipteni si macedonieni, instigati de papa Damasus.
   Datorita talentului sau oratoric si cunostintelor sale, este proclamat “stalp al ortodoxiei”. Revine la Constantinopol de mai multe ori, pentru a predica la moartea printesei Pulcheria, in 385 si apoi a mamei sale. Este prezent si la sinodul din 394 sau 395, convocat de Patriarhul Nectarie. Dupa aceasta data, informatiile despre el inceteaza, ceea ce ne face sa credem ca aceasta ar fi perioada la care a adormit intru Domnul.
   Biserica Ortodoxa Romana l-a trecut in randul sfintilor in urma sedintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

   Apreciază

 5. anitanna zice:

  Stiati ca?

  Este o grotă săpată în stâncă, situată pe valea pârâului Vițău, în care a locuit de-a lungul vieții sale pustnicul Cuviosul Daniil Sihastru.?
  Această grotă se află la o distanță de aproximativ 1 km de Mănăstirea Putna din județul Suceava și a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județ încă din anul 2004. Potrivit tradiției locale, sihastrul Daniil a viețuit în aceste locuri timp de 20 de ani; se spune că el a săpat cu dalta într-o stâncă înalțată deasupra văii Vițăului un paraclis iar dedesubt se găsește un alt loc scobit în piatră, ce-i slujea drept chilie?
  Daca treceti prin zona…nu ocoliti aceast sfant loc. Ar fi pacat !
  O zi binecuvantata!

  Apreciază

 6. Pingback: PSALMUL ZILEI : | Anitanna's Blog la Cafeneaua "Trandafirul rosu"

 7. anitanna zice:
  Astazi in calendar!
  11.01.2020,sambata +Sf.Cv.Teodosie cel Mare,incepatorul vietii calugaresti de obste din Palestina;
  +Sf.Cuvios Vitalie.

  Da ,Doamne,odihna vesnica in liniste si pace celor dragi plecati de langa noi..mama,tata,frate,bunici, cumnat Cici,matusi,prieteni!


  Celui care a fost prieten bun de familie,Ing Chirita Ion..vesnica pomenire,iertare de pacate si odihna vesnica!
  Dumnezeu sa-l ierte !
  Condoleante familiei indurerate,sotiei si copiilor !

  Sa nu uitam ,cum ca:
  ”Lumina
  este in noi,dar din cauza intunericului care ne cuprinde,nu reusim sa o vedem !? ”
  O zi binecuvantata de SUS !

  Apreciază

 8. anitanna zice:

  Calendarul zilei:
  SF Mc.Tatiana diaconita si Eutasia.

  La multi ani,draga Tatiana.. o zi cu sanatate si mult noroc !
  La multi ani celor care isi sarbatoresc astazi ziua aniversara ori onomastica !
  ………………………………………………………………………
  „Pentru a-ti face visele sa devina realitate, primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa te trezesti.”
  (J.M Power)

  RUGACIUNE CATRE PREACURATA NASCATOARE DE DUMNEZEU :

  O, Preamilostiva Stapana mea, nu ma lepada pe mine, nevrednicul, ci primeste aceasta putina rugaciune a mea, din buzele mele cele intinate si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, Care S-a nascut cu trupul din tine spre mantuirea noastra. Care pentru noi pacatosii S-a rastignit si S-a ingropat si a inviat a treia zi. Desi faradelegea mea este mai grea decat toate faradelegile, totusi talharii si desfranatii, pe care Iubitorul de oameni, pentru nemasurata Lui milostivire, i-a primit si i-a miluit, imi dau indraznire, si cu toate ca nu te aveau pe tine mijlocitoare buna, nu le-a inchis usa milostivirii Sale. Cum sa nu ma primeasca dar si pe mine, care nadajduiesc in ajutorul tau ? Milostiveste-te deci si spre mine, Doamna mea, ca poti toate cate le voiesti, iar pe cele ce le ceri de la Fiul tau le si iau fara indoiala, deoarece pe tine te-a facut mijlocitoare crestinilor. Pentru aceasta pe tine te binecuvantam si te preainaltam in vecii vecilor. Amin.

  Apreciază

 9. anitanna zice:

  Sunt suflet si eu…si cu un pic de lumina in el…
  in predica de astazi s-a vorbit mult despre LUMINA..despre Dumnezeu care este…LuminA~!
  „Vestea pe care am auzit-o de la El şi pe care v-o propovăduim, este că Dumnezeu e lumină, şi în El nu este întuneric”.

  iubire, credinţă, nădejde

  Pătrunde-mi sufletul, iubire,
  Să mă aprind din focul sfînt,
  Să-mi fie viaţa dăruire
  Şi jertfă, pînă la mormînt.
  Îmbărbătează-mă, credinţă,
  Să pot urni toţi munţii grei,
  Ce mi s-au pus pe conştiinţă
  Să-mi spurce puritatea ei.
  Despovăreză-mă, nădejde,
  De frica ce m-apasă greu,
  De bezna lumii ce m-orbeşte
  Să nu-L m-ai văd pe Dumnezeu.
  Pătrunde-mă iubire,
  Credinţă mă-ntăreşte
  S-ajung la nemurire
  Ridică-mă nădejde.

  Liviu-Ioan Muresan
  va doresc o zi luminata si plina cu lumina sfanta in ea!

  Apreciază

  • anitanna zice:

   Buna dimineata !

   Soarele va rasari la orele 8:46 si va apune la orele 18:03
   Au trecut 15 zile din an si au mai ramas 351
   2020 » Sf. Pavel Tebanul si Sf. Ioan Colibasul (sarbatori greco-catolice)
   2020» Cuv. Pavel Tebeul si Ioan Colibasul (sarbatori ortodoxe)
   2020» Sf. Paul, primul pustnic (sarbatoare romano catolica)
   Afara este o zi mohorata ,cu chiciura si multa ceata…
   Sunt -2 grade !
   Dumnezeu sa ne pazeasca,ocroteasca cu bunatatea si iubirea LUI !
   ……………………………………………….

   Apreciază

   • anitanna zice:

    Sa incepem ziua cu calendarul ei…:
    – Astai,a 16-a zi din an,o zi de joi,iar in cafeneaua noastra cu mult verde…
    Soarele va rasari la orele 8:46 si va apune la orele 18:04…
    Sa stiti ca au mai ramas 350 de zile din an..?
    Se spune ca nu trebuie sa numeri zilele dar eu asa m-am obisnuit de cativa ani buni si o voi face mereu pana cand… 😛
    Asa sa imi ajute Bunul Dumnezeu !
    Sa aveti o zi cu tot ce va doriti fiecare in ea iar de la mine primiti respectul,pretuirea si gandurile de bine si frumos pe care vi le las in permanenta aici in cafenea !
    Astazi,in cea de a 16-a zi din calendarul ortodox:
    + Cinstirea lantului Sf. Ap. Petru si Sf. Danact….
    + f. Mc. Pevsip si cei impreuna cu el (sarbatare ortodoxa)
    2020
    + Sf. Marcel I si Priscilla (sarbatori romano catolice)
    2020
    +Cinstirea Lantului Sf. Ap. Petru (sarbatoare greco catolica)
    Sa nu uitati:
    Omul bun are mereu pus deoparte un zâmbet pentru cei încruntaţi, …
    Omul bun nu se teme de sărăcie şi nici nu face compromisuri care nu-i fac cinste pentru a deveni bogat…
    Omul bun nu se simte mare când îi ajută pe alţii, ci se simte binecuvântat, fiindcă ştie că a ajuta este o onoare şi o oportunitate înălțătoare…

    ,Aminteste-ti intotdeauna sa adormi cu un vis si sa te trezesti cu un scop,, …
    ,, Always remember to sleep with a dream and you wake up with a purpose,,…”
    Sa fiii si sa fiti doar IUBIRE dar si iubiti(e) !

    Apreciază

 10. anitanna zice:

  Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa-i odihneasca in liniste si pace pe cei dragi plecati de lana noi !
  Pentru ei,pios omagiu,adanca recunostinta si mereu o aducere si un gand bun !
  Daca dintre voi,sunt sarbatoriti astazi…,coniderati aceasta zi ca pe una speciala din viata voastra ,va urez, La multi,multi si sanatosi,impliniti, fericiti ani !
  Sa fiti iubite(i) !
  In calendar astazi:
  +Sf.Cuv.Antonie cel Mare;
  Sf.Cuv.Antonie cel Nou din Veria.
  Celor care purtati numele Sfantului de astazi,ANTON, si derivatele acestuia-Antonia,etc,sa aveti sanatate,bucurii,impliniri,viata indelungata
  LA MULTI ANI !

  O zi de vineri binecuvantata !
  Astazi se tine post..
  Nu se spala,nu se calca,nu se lucreaza…
  Este o zi de reculegere,de rugaciune…

  Cuviosul Antonie era egiptean de neam, din satul Coma, de lângă vestita cetate Heracleopolis, din Egiptul de Sus. S-a născut către anul 250, învăţând de la părinţii şi de la bunicii săi credinţa în Hristos, şi a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), ajungând până în vremea binecredinciosului împărat Constantin (306-337) şi a fiilor lui.

  Văzând el viaţa cea pătimaşă a tinerilor care învăţau carte în vremea lui, n-a voit a merge la şcoli, ci ştia numai limba lui, fiind foarte isteţ şi priceput la minte. Dar părinţii lui, care erau oameni cu stare, se îngrijeau cu multă luare-aminte de creşterea fiului şi a fiicei lor, potrivit înţelepciunii creştineşti.

  Când avea douăzeci de ani, părinţii lui s-au mutat la cele veşnice, lăsându-l moştenitor al unor averi mari. Dar, intrând el odată în biserică, a auzit din Evanghelie cuvintele spuse de Domnul tânărului bogat: „Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor, şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21). A fost ca şi când numai pentru el s-a făcut citirea aceasta şi, întorcându-se acasă, a împărţit săracilor averile sale, neoprindu-şi pentru sine şi pentru sora lui decât cele de trebuinţă.

  A încredinţat apoi pe sora lui unor credincioase fecioare, iar el se făcu pustnic. Deci, la început se povăţuia după viaţa pustnicilor din apropiere de satul lui, culegând de la toţi, ca o albină din flori, toată fapta bună, avându-şi chilia şi el tot lângă sat, întărindu-se în viaţa de pustie, în rugăciune, în nemâncare, în iubirea de oameni. Şi aşa se silea a urma lui Hristos, urmând tuturor celor ce bine vieţuiau. Şi era iubit de toţi din sat.

  Dar, fiind tânăr, Antonie a început lupta cu trupul său şi a aprins vrăjmaşul întru el ispita dulceţilor desfrânării. Şi arătând el atunci şi mai multă sârguinţă, s-a mutat mai departe, locuind în nişte morminte dintr-un cimitir păgânesc. Şi a adus vrăjmaşul asupra lui tot felul de năluciri, pofte şi năvăliri de fiare înspăimântătoare, aducându-l aproape de deznădăjduire. Şi abia după multă vreme, a început a-i trimite lui Domnul raze de uşurare. „Unde erai, Doamne, când mă luptam?” a întrebat Antonie. „Eram lângă tine şi te ajutam”, i-a răspuns Domnul. Şi rugându-se a simţit întărire. Atunci era ca de 35 de ani.

  Deci, simţind el nevoie de linişte şi de singurătate, s-a suit la munte, într-o cetăţuie părăsită, în care închizându-se, cineva îi aducea lui pâine uscată de două ori pe an. Şi a vieţuit aşa, în rugăciune şi pustnicie, douăzeci de ani. Şi a ieşit Cuviosul Antonie de acolo învăţat de Dumnezeu. Şi a început a veni lumea la el.

  Şi s-a umplut pustia de colibe de monahi. Iar el le vorbea ca un dascăl, din Scripturi, şi din singura lui iscusinţă. Şi le zicea: „Nimic din lume să nu cinstiţi mai mult decât dragostea lui Hristos. Ostenelile de aici se vând cu preţ veşnic: că puţin dai şi însutit primeşti. Oricât ar fi de greu, să nu ne întristăm ca şi cum am pieri, ci să îndrăznim şi să ne bucurăm ca nişte mântuiţi, că Dumnezeu este împreună cu noi”. Şi altele asemenea.

  Venind vremea prigoanelor lui Maximian, a coborât de mai multe ori şi fericitul Antonie, cu ucenicii lui, la Alexandria, voind a mărturisi şi ei credinţa şi a întări pe cei ce pătimeau pentru Hristos. Dar Dumnezeu a rânduit ca el să fie cruţat, Sfântul Împărat Constantin dăruind pace creştinilor. Şi stând el în singurătate cu ucenicii, a început Dumnezeu a lucra vindecări minunate prin el.

  Deci, văzându-se el risipit peste măsură de mulţimea de oameni, de bolnavi şi de monahi, s-a mutat în şi mai adâncă singurătate, într-un munte înalt. Şi i se arătau lui descoperiri, cu darul lui Hristos. Iar din când în când cobora la muntele cel de jos şi se întâlnea cu monahii şi cu oamenii din lume, care-l căutau. Şi mulţi se lepădau de lume şi se făceau călugări.

  Deci, a ajuns vestea despre el la împărăţie şi Constantin cel Mare şi feciorii lui doreau un cuvânt de la el. Iar el, răspunzându-le, îi ruga să fie iubitori de oameni, de dreptate şi de cei săraci. Şi, la cererea Sfântului Arhiepiscop Atanasie, a coborât în cetatea Alexandriei, întărind credinţa ortodoxă împotriva ereziei ariene, şi tuturor le spunea: „Păziţi predania Părinţilor şi credinţa cea dreaptă în Domnul Hristos!”.

  Înainte de moartea sa, Sfântul a rânduit să se dea haina sa Sfântului Atanasie din Alexandria şi cojocul său fericitului episcop Serapion, iar mormântul său nimeni să nu-l ştie.

  Deci, trăind el 105 ani, s-a mutat către Domnul. Iar Viaţa lui a scris-o Sfântul Atanasie cel Mare, ca unul ce cunoştea pe Sfântul Antonie de aproape. Şi a ajuns acest minunat om al lui Dumnezeu, Antonie, a fi socotit în toată lumea ca începătorul şi dascălul cel adevărat al vieţii pustniceşti.
  sursa:www.basilica.ro/net…Google
  Tuturor celor care ma vizitati…

  ..Ganduri bune si frumoase pentru ca si ziua aceasta sa va fie la fel !
  Doamne ajuta-ne !

  Apreciază

  • anitanna zice:

   PĂRINTELE STĂNILOAE DESPRE INCINERARE:

   Cred că e deosebit de edificator să citim opinia preacucerniciei sale (şi-i mulţumim Anei-Nicoleta Grigore pentru postare):

   „Să te laşi incinerat, când Biserica osândeşte acest lucru şi când nu-ţi acordă, prin preoţii ei legiuiţi, asistenţa şi rugăciunile ei, echivalează cu o nesocotire a Bisericii şi, deci, şi a creştinismului.
   Nici în Vechiul Testament, nici în cel Nou, nici în istoria creştinismului nu se practică şi deci nu se aprobă incinerarea. Ea nu se conciliază cu consideraţia ce-o dă creştinismul trupului omenesc. Trupul este, în credinţa creştină, chipul sufletului şi este creat de Dumnezeu printr-un act de atenţie deosebită. El nu este o închisoare regretabilă a sufletului, ci organul prin care acesta se manifestă, imprimând asupra lui pecetea caracterului său. Trupul face atât de mult parte din fiinţa omului, încât viaţa veşnică, cea deplină, va fi tot în trupul pe care l-am avut. Trupul acesta omenesc se bucură de atâta cinstire în ochii lui Dumnezeu, încât Fiul Său Şi l-a făcut trup propriu şi stă cu el în vecii vecilor pe tronul dumnezeiesc.
   În arderea trupului se manifestă pur şi simplu instinctul păcătos şi absurd de a destrăma credinţa creştină. Ea arată o totală necredinţă în Dumnezeu şi în demnitatea omului, făcut după chipul lui Dumnezeu. Ea descoperă un suflet pustiu de orice credinţă, găsind în cenuşă şi în praf simbolul cel mai nimerit al pustiului din el. Căci actele noastre au şi funcţia de a simboliza credinţele noastre. Cine respectă trupul, chiar mort, îşi simbolizează prin aceasta credinţa în veşnicia lui, iar cine lasă să i se ardă trupul arată că nu crede în nimic.
   Încheind, ne exprimăm credinţa fermă că de aici înainte nu se vor mai întâmpla cazuri ca acestea. (…) Suntem siguri că într-o bună zi, nu prea depărtată, vom citi în Monitorul Oficial decretul de desfiinţare a crematoriului, cuptor de trupuri omeneşti şi loc de sfidare a credinţei româneşti. Cine vrea să se ardă s-o facă acasă la el, cu uşile zăvorâte. Sufletul poporului nostru n-are nevoie de asemenea spectacole”.

   (Pr. Dumitru Stăniloae, „Incinerare”, Telegraful Român, an LXXXVIII, nr. 3, 14 ian. 1940, p.1)

   Apreciază

 11. anitanna zice:

  Calendarul zilei:
  +Sf Ier.Atanasie si Chiril,arhiepiscopii Alexandriei.

  Sfintii Atanasie si Chiril au luptat impotriva a doua dintre cele mai mari erezii: arianismul si nestorianismul.

  Sfantul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combatut pe Arie (arianismul), care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintai fiinta creata. Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 295, in Alexandria. A fost facut citet in anul 312 si diacon in 318, data dupa care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon si secretar, el il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie. Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariana si a formulat un simbol de credinta, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, in care se afirma ca Fiul este nascut din vesnicie din Tatal, deofiinta cu El. Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru – 8 iunie 328. A trecut la cele vesnice la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuti in exil.

  „Dar noi ne tinem cu indrazneala de dreapta credinta, pe temeiul dumnezeiestilor Scripturi, punand-o ca un sfesnic in candelabru si zicand: Acesta este Fiul adevarat al Tatalui, prin fire, propriu fiintei Lui, Intelepciunea unic nascuta si Cuvantul adevarat si unic al lui Dumnezeu. Nu este creatura si faptura, ci Nascutul propriu al fiintei Lui. De aceea e Dumnezeu adevarat de o fiinta cu Tatal adevarat.” (Sfantul Atanasie cel Mare)

  Sfantul Chiril al Alexandriei l-a combatut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane – persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria. De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Aceasta conceptie eretica despre existenta a doua persoane in Iisus Hristos ducea la afirmatia ca Dumnezeul-Tatal a avut doi fii. Consecinta acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita „Nascatoare de Dumnezeu” ci a nascut pe omul Hristos si de aceea trebuie numita „Nascatoare de om”, sau cel mult „Nascatoare de Hristos”.

  Datorita Sinodului de la Efes, i se recunoaste Fecioarei Maria atributul de Nascatoare de Dumnezeu.

  „Daca cineva nu marturiseste ca Cuvantul lui Dumnezeu-Tatal S-a unit cu trupul dupa ipostas si ca Hristos este numai unul cu propriul Sau trup, Acelasi, adica Dumnezeu si om deodata, sa fie anatema!” (Sfantul Chiril al Alexandriei)
  Troparul Sfintilor Ierarhi Atanasie si Chiril
  Cu faptele dreptei credinte stralucind si toata credinta cea rea stingand, biruitori ati fost, cu buna credinta pe toti imbogatind, Biserica foarte impodobind, dupa vrednicie ati aflat pe Hristos Dumnezeu, Cel ce daruieste noua mare mila.
  Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
  – Sfintei Mucenite Xenia;
  – Sfantului Cuvios Marcian din Cipru.
  Maine, 19 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Macarie Egipteanul.

  Apreciază

 12. anitanna zice:

  Lasă pentru o clipă totul din jur !
  Asculta…taci si roagte !
  Ori…..
  …dupa ce te-ai inchinat,ai aprins candela….
  te-ai rugat si multumit !


  Deci …

  Te-ai trezit să vezi soarele cum rasare si-ti zâmbește prin fereastră?
  Trage aer în piept ,aerul acestei dimineti rece la cele 2 grade si cu aparitia zorilor…ca să-i simți aroma ,prospetimea !
  Uită-te în dreapta ta pe fereastră şi întinde braţele, deschide palmele şi-n secunda următoare va intra aerul rece-iarna cu lumina ei caldă în inima ta, în viața ta, acea trăire care dă alint sufletului şi inimii, îţi va da puterea de a merge mai departe într-o lume în care veşnic vom depinde de ceva, ne vom lupta cu secundele, împrejurările, orgoliile , principii, necunoscutul şi uneori chiar şi cu noi înşine şi ne mai mirăm că ne simţim neinţeleşi,extenuati, invinsi,dobiorati,cazuti la pamant ! ?
  Întinde mâinile și prețuiește ziua de azi, e cu senin si soare ❤ caută să găsești în ea o relaxare, o nouă zi în care e posibil să întâmpini neprevazutul…..si tot ce este frumos de la viata …. nu crezi??
  Sa iubim si sa pretuim ziua care tocmai …incepe !
  Sa multumim CELUI care ne-a daruit-o !
  Va multumesc pentru vizite !
  Sa aveti o zi placuta de duinica -rosie in cafebnea…cu binecuvantari de sanatate acolo unde va aflati !
  Cu pretuire ,
  anitanna
  https://anitanna.wordpress.com/aboutbucataria-cafenelei/bucataria-cafenelei/
  „:Astazi in calendar
  19.gerar 2020

  Sf. Marius si Marta – soti (sarbatoare romano-catolica)
  2020
  Sf. Macariu Egipteanul si Sf. Arseniu, episcop (sarbatori greco-catolice)
  2020
  Cuviosii Macarie Egipteanul, Arsenie si Marcu si Sf. Mc. Eufrasia (sarbatori ortodoxe)

  Apreciază

 13. anitanna zice:

  Doamne,ma rog tie pentru sanatatea CELOR BOLNAVI, scoala-i din patul suferintei..
  Doamne ajuta!

  Astazi,pios omagiu,aducere aminte si Dumnezeu sa-l ierte si odihneasca in pace si liniste pe cel ce ne-a fost drag,frumosul nostru cumnat,… Mircea-Cici Stefanscu plecat prea timpuriu de langa cei dragi si de langa noi !
  Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca !

  Apreciază

 14. anitanna zice:
  c25e4-vtm2jr9-fsfcxr4mvvf4puoqaql2uga61umf_x3sghl2u9dzisb7pa3d3d

  Buna dimineata,lume draga de oriunde veti fi !
  Bun venit in cafeneaua noastra si pe pagina sufletelor… ❤
  Astazi,in calendarul ortodox in ziua a 20-a din NOUL AN… ❤
  Te rog :
  Întinde mâinile și prețuiește noua saptamana,a 4-a din an,ziua de azi -luni si in nuante de albastru in cafenea,, poate ca va fi cu senin si soare ❤ afara, ori numai in suflet, priveste spre cer si roaga-te , apoi caută să găsești în ea o relaxare , o farama de bucurie, un zambet,o speranta ,o nouă zi în care e posibil să întâmpini neprevazutul…..si tot ce este frumos de la viata …. ,o binecuvantare de SUS…nu crezi ??

  O zi cu binecuvantari de sanatate si multe bucurii.
  Doamne ajuta-ne si ne iarta !
  Iti multumim pentru toate !

  Astazi in Calendar:
  +Sf.Cuv.Eftimie cel Mare;
  Sf.Mc.Vas si Eusebiu;
  Sf.Mc.In,Pin si Rim.

  Astazi,pios omagiu,aducere aminte si Dumnezeu sa-l ierte si odihneasca in pace si liniste pe cel ce ne-a fost drag,frumosul nostru cumnat,… Mircea-Cici Stefanscu plecat prea timpuriu de langa cei dragi si de langa noi !
  Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca !

  Doamne,ma rog tie pentru sanatatea CELOR BOLNAVI, scoala-i din patul suferintei..

  Doamne ajuta!

  Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa-i odihneasca in liniste si pace pe cei dragi plecati de lana noi !
  Pentru ei,pios omagiu,adanca recunostinta si mereu o aducere si un gand bun !

  Daca dintre voi,sunt sarbatoriti astazi…,coniderati aceasta zi ca pe una speciala din viata voastra ,va urez,
  La multi,multi si sanatosi,impliniti, fericiti ani !

  c25e4-vtm2jr9-fsfcxr4mvvf4puoqaql2uga61umf_x3sghl2u9dzisb7pa3d3d

  Apreciază

 15. anitanna zice:


  Rugaciune catre Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina

  O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, pri­meste a­ceasta putina rugaciune de la noi, nevred­nicii robii tai, caci catre tine, ca la un ade­varat izvor de tamaduiri si grabnic fo­lo­sitor si ajutator prea­minunat scapand si catre sfant chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binti ne rugam tie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra. Vezi ranile sufletelor si ale trupurilor noastre. Ne rugam tie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijineste pe noi, robii tai. Ia aminte la sus­pinele noastre si nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticalosii si scarbitii, ca stim, sfinte al lui Dumnezeu, ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas nea­jutat.

  Ca cine te-a chemat intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine, in dureri fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai usurat suferinta?

  Minunile si ajutorul tau ne-au facut si pe noi, ticalosii si scarbitii, sa te chemam sa ne vii in ajutor. Stim, o, alesule ierarh, de multi­mea ta­ma­duirilor pe care le-ai facut, nou doctor fara-de-arginti aratandu-te. Nu cu­noas­tem nici sufe­rinta si nici durere pe care sa nu le poti alina.

  Nu cunoastem nici o boala careia tu sa nu ii poti aduce tamaduire, dar mai mult decat atat, nu numai ca ai tamaduit boli despre care doctorii ziceau ca nu pot fi tamaduite, ci si pe multi bol­navi i-ai ajutat sa se intareasca in credinta si in rabdare, si sa ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

  Ingenunchind, ne rugam tie, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca sa te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea ruga­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

  Catre Acela roaga-te, ca sa fim si noi ajutati si miluiti cu rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbaviti, ca sa binecu­vantam pe Dum­nezeu Cel in Treime laudat, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.
  Amin !
  sursa:www.doxologia.ro
  Apreciază

 16. anitanna zice:

  Buna dimineata!

  Zorii zilei au aparut si odata cu ei si …soarele… care straluceste si nu prea incalzeste ,ori da,in termometrul meu:8,5 grade !
  Hopa,ha,hi,ho…vine primavara,astazi???
  Sa stiti ,dragilor ,:
  Ca cel care are un prieten adevarat nu are nevoie de o oglinda si ca
  RABDAREA este cea mai frumoasa regasire… se spun toate acestea intr-un un proverb indian…
  Dimineata minunata si un sfat prietenesc:
  NU LASA SA-TI FIE FURATA MIERCUREA !
  Asta pentru ca…daca sufletul tau nu are, si aceasta zi …,devine orfan”
  Albert Schwertzer
  HAVE A PEACEFUL WEEKEND !
  Astazi in calendarul ortodox…
  Sf Ap.Timotei;
  Sf.Cuv.Mc.Anastasie Persul.

  O zi de miercuri,a 22-a din acest an,binecuvantata cu tot ce va doriti fiecare….de SUS !

  *

  Apreciază

 17. anitanna zice:


  Odihna vesnica in pace,liniste si iertare celor dragi plecati sus la ceruri!


  Celor aflati in suferinta,in necazuri si boli,ajutator grabnic de la Domnul si sa ne rugam pentru sanatatea lor !

  Doamne ajuta-ne !

  Celor,care astazi isi sarbatoresc vreun eveniment deosebit,
  LA MULTI ANI !
  …………………………………………………..
  Bucură-te de lucrurile mici,căci într-o zi,privind în urmă,ai să descoperi că au fost lucruri mari.
  Cărarea vieţii e frumoasă !
  Fii liniştit!”
  Ierarh Hrisostom Filipescu

  Apreciat de 1 persoană

 18. anitanna zice:

  Cele 4 rugaciuni🏰💒⛪🕌👄❤️💋

  Apreciază

 19. anitanna zice:


  CALENDARUL ZILEI:
  Vineri,24 ianuarie 2020:

  2018 » Cuv. Xenia

  „Şi se mirau toţi de minunea cea preaslăvită, ce se făcea, căci, când mergeau cu patul pe care era dus trupul sfintei, mergea deasupra patului şi cununa cea cu crucea arătată pe cer; iar când au pus patul în mijlocul cetăţii, a stat şi cununa deasupra patului.”
  sursa:calendarortodox.
  si
  Sf Ier.Filon,Episcopul Carpasiei
  Te Deum
  Dupa alte siteuri:
  Tot astazi , pomenirea Sf Mc Pavel, Pavsirie si Teodotion (sarbatori ortodoxe)
  2020 » Cuv. Xenia, Sf. Mc. Vavila, Timotei si Agapie, sarbatori ortodoxe
  2020» Ziua Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti
  2020» Sf. Francisc de Sales, episcop si învatator al Bisericii (sarbatoare romano catolica)
  2020 » Sf. Xenia, Sf. Francisc din Sales (sarbatori greco catolice)
  2020 » Convertirea Sfantului Apostol Paul (sarbatoare ortodoxa)
  …………………

  Apreciază

 20. anitanna zice:


  Odihna vesnica in liniste ,pace si iertare celor dragi plecati de langa noi!
  Sf Cuv.Efrem Siriul.Isaac Sirul :
  RUGACIUNEA SFANTULUI :
  Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie) Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
  Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)
  AStazi in calendar:
  +Sf.Ier.Grigorie Teologul,Arhipicopul Constantinopolului;
  + Sf.Ier.Bretanion,Episcopul Tomisului.
  Psalmul 14
  1. Doamne, cine va locui în locaşul Tău şi cine se va sălăşlui în muntele cel sfânt al Tău?
  2. Cel ce umblă fără prihană şi face dreptate, cel ce are adevărul în inima sa,
  3. Cel ce n-a viclenit cu limba, nici n-a făcut rău împotriva vecinului său şi ocară n-a rostit împotriva aproapelui său.
  4. Defăimat să fie înaintea Lui „el ce vicleneşte, iar pe cei ce se tem de Domnul îi slăveşte; cel ce se jură aproapelui său şi nu se leapădă,
  5. Argintul său nu l-a dat cu camătă şi daruri împotriva celor nevinovaţi n-a luat. Cel ce face acestea nu se va clătina în veac.
  sursa: YouTube
  si http://www.bibliaortodoxa.ro

  Psalmul 14 – Pentru ca tâlharii sau hoții să își schimbe cugetul și să plece nefăcând vreo vătămare, și pocăindu-se.
  Doamne ajuta-ne !

  Apreciază

Bun venit !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.