HRISTOS SE NASTE !


Buna dimineata zi de joi in nunate de mult verde din Cafeneaua noastra de suflet ..!

Bun venit ,tuturor de pretutindeni !

HRISTOS SE NASTE !98462_nasterea_domnului_28.jpg

Vine ,CRACIUNUL !

….mai sunt oar 4 zile…

Sa aveti bucurie,sanatate,si multa dragoste in case ,familii si in suflete !

Sa-i aveti pe cei dragi langa voi in jurul bradului si a meselor imbelsugate !
Astazi,in calendarul ortodox:
Inainte praznuirea-Nasterii Domnului;
Sf.Sfintit Mc.Ignatie Teoforul,Episcopul Antiohiei.
Astazi,la noi se sarbatoreste IGNATUL,taierea porcilor… obicei strabun,din mosi stramosi apucat de noi ..
Se pastreaza inca la tara…cu toate nenorocirile si piedicile,presiunile puse in aceste vremuri… 😕 😛

HRISTOS SE NASTE !

Hristos Se naşte, slăviţi-L!
Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L!
Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!
Cântaţi Domnului tot pământul.
Lăudaţi-L popoare, că S-a preaslăvit”
(Catavasie la Naşterea Domnului)

Iubiţi credincioşi,
Acestea sunt cuvintele pe care le auzim la slujba sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în biserică; ele ne anunţă că se apropie marea sărbătoare a Naşterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos, „Cel născut din sânurile Tatălui mai înainte de toţi vecii”. Faptul Naşterii Fiului lui Dumnezeu cu trup este Taina cea mai presus de înţelegerea ei cu mintea; această Taină o înţelegem, în parte, prin credinţă, care este puterea şi darul lui Dumnezeu.
Taină minunată şi preaslăvită! Cerul de unde s-a pogorât Fiul lui Dumnezeu, acum este peştera din Bethleem; scaunul de Heruvimi pe care stă, în cer, Mântuitorul lumii, acum este Fecioara Maria; Creatorul cerului şi al pământului din nemărginita Sa iubire de oameni, S-a întrupat, S-a făcut om pentru mântuirea noastră, a celor care am greşit prin păcatul neascultării începând cu strămoşii noştri Adam şi Eva; Pentru aceasta suntem datori să-L slăvim clipă de clipă, în toate zilele vieţii noastre.
sursa:ziarullumina.ro
DOAMNE ITI MULTUMIM !

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita din plin, cel ce nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze,e condamnat la moarte!
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la HRISTOS SE NASTE !

 1. anitanna zice:


  Astazi,in calendar:
  Sf.IGNATIE TEOFORUL .


  Ziua de 20 decembrie este cunoscută și sub numele „Ignatul porcilor”, când mulți români, mai ales cei din mediul rural, conform unei vechi tradiții, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun și celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ioan.

  Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci, notează Agerpres. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.

  În zilele noastre, tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei, deoarece participă de obicei toți membrii ei. Bărbații sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiția cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i și păcatul uciderii porcului. În unele regiuni, chiar și gospodăria este sfințită înainte de sacrificare.

  Ion Creangă povestește în „Amintiri din copilărie” despre acest moment: „La Crăciun, când tăia tata porcul și-l pârlea, și-l opărea, și-l învelea iute cu paie, de-l înnădușa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor și făceam un chef de mii de lei, știind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig și beșica s-o umplu cu grăunțe, s-o umflu și s-o zurăiesc după ce s-a usca…”.

  Obiceiuri și superstiții

  În seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada și se păstrează, pentru că se spune că este bun pentru leac de bube dulci la copii. Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor, în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice, ca adjuvant în vrăji și farmece.

  Tradiția spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate. Se credea că prestarea oricărei alte munci – spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii, măturatul casei – atrăgea după sine pedepsirea celor care încălcau normele sărbătorii.

  Sursa foto: http://www.mondonews.ro

  Apreciază

 2. antoaneta52 zice:

  Multumim Anita. Se pastreaza obiceiul mai in toate regiunile. Mi e tare mila cand se taie porcii, incerc sa nu ma gandesc.

  Apreciat de 1 persoană

  • anitanna zice:

   BUNA DIMINEATA!
   EU,AVEAM ANTRENAMENT DE MICA AM PARTICIPAT LA ACEST RIUAL…ACUM NU MAI STIU CUM AS REACTIONA ,CRED CA LA FEL CA TINE….
   SI APOI TATA SI BUNICII,NE URCAU PE EL SI-L TRAGEAM DE URECHI ,ALTII DE COADA,CA ERAM MULTI COPII…FIECARE UNDE ERA ASEZAT :IN FATA ORI MAI IN SPATE…
   ERAU PORCI MARI DE APROX.200 DE kG… ASA CA PENTRU O FAMNILIE NUMEROASA.
   SE TAIA SI UN VITEL CA SA SE POATA FACE SI CARNATII…
   ERAU ALTE VREMURI SI PARCA AI MEI SI CEI DIN JUR,VECINII,AVEAU DE TOATE,DAR MUNCEAU UNII DE LE CRAPAU CALCAIELE, VARA INTREAGA SI TOAMNA PANA-N IARBNA PE CAMP ,DIN ZORI IN NOAPTE BA DE CU NOAPTE…
   SI MEI,DINSPRE TATA CU CARE STATEAM AVEAU CAFENEA,CAZAN DE TUICA,MASINA ,CAI SI POPICE… ERAU CHIABURI SI AU PATIMIT MULT;DUPA COLECTIVIZARE AU RAAS SARACI LIPITI , S-AU SCHIMBAT LUCRURILE SI LUMEA A INCEPUT-O UTOPIE-SA DEVINA EGALA… ????
   SUNT MULTE DE POVESTIT DAR NICI NU VREAU SA-MI AMINTESC DE ALTELE….
   O ZI STRASNICA !

   Apreciază

  • anitanna zice:

   Da si mie,dar asta e !
   E bun soriciul,tochitura cu mamaliguta si pepene murat asa cum o mancam noi;
   E buna si toba,caltabosii nu mai vorbesc, sunculita si carnatii,lebarul;…
   Doamne,cum mai era odata cand eram un copil !?
   Acum,ne limitam la cumparaturile din market…
   Ai mei la tara,inca mai pastreaza obiceiul,daca nu a data boala peste ei,peste porci… 😛

   Apreciază

 3. anitanna zice:

  .. mai este ceva timp pana va pune stapanire pe mine aceasta varsta minunata …la care sper sa ajung cu bine!!! Sa fim binecuvantati la toate varstele cu multa intelepciune! O zi binecuvantata sa avem!

  ,,Şapte binecuvântări ale vârstei a treia

  Dacă tinereţea este caracterizată de energie şi optimism, iar maturitatea de generozitate şi claritate, vârsta a treia beneficiază de alte trăsături. Chiar dacă cel puţin teoretic, toate proiectele majore au fost finalizate, vârsta bătrâneţii aduce cu sine binecuvântări specifice, după cum explică Joan Chittister, călugăriţă benedictină şi autoarea unui seminar pentru persoanele de vârsta a treia.


  Prima binecuvântare este o perspectivă diferită asupra vieţii pe care vârstnicii o aduc celor din jur. În principal, persoanele cu o experienţă bogată de viaţă sunt capabile să judece ce este important şi ce nu, ce are valoare pe termen lung şi ce nu. Prin urmare, aceştia pot da sfaturi şi tinerilor care nu ştiu în ce merită să investească timp şi energie, dar şi adulţilor care sunt măcinaţi de probleme şi îngrijoraţi peste măsură.

  A doua binecuvântare este timpul, suficient pentru a te bucura de prezent. Cu ocazia descoperirii acestei resurse, vârstnicii îşi reamintesc bucuria de a respira adânc aerul dimineţii, entuziasmul unei plimbări în parc, plăcerea lecturii şi compania semenilor de aceeaşi vârstă. Acum nu mai există multe lucruri care să necesite rezolvarea imediată ori urgentă, prin urmare timpul curge mai lin şi permite programarea unor activităţi pentru care până acum nu era timp.

  A treia binecuvântare este libertatea pe care ţi-o dă detaşarea de aşteptările nerealiste, de stres şi de efortul de a supravieţui din punct de vedere financiar. Pentru prima dată de la maturizare, individul descoperă că nu mai este angrenat în activităţi menite să îl ajute să îşi câştige existenţa, ceea ce îi conferă o stare de bine, lipsită de stresul de atâţia ani.

  A patra binecuvântare este posibilitatea de a lua decizii noi cu privire la multe lucruri din viaţa sa: unde să meargă, cum să trăiască, ce să facă în decursul unei zilei sau săptămâni. La această vârstă copiii sunt la casa lor, prin urmare oricine poate să înceapă să desfăşoare activităţile pe care le-a amânat toată viaţa, din cauza lipsei timpului: să înveţe să cânte la un instrument, să urmeze cursuri de perfecţionare, să meargă în excursii. Viaţa poate fi nouă şi interesantă în fiecare zi.

  A cincea binecuvântare este capacitatea de a povesti. Vârstnicii sunt persoane care au supravieţuit războiului, bolilor de tot felul, poate divorţurilor şi împăcărilor, perioadelor de foamete şi de sărăcie, prin urmare orice discuţie se transformă într-o povestire extrem de interesantă despre viaţă. Aceste povestiri sunt tocmai cristalizarea valorii vieţii unui om şi sunt benefice prin sfaturile înţelepte pe care le aduc.

  A şasea binecuvântare este capacitatea de a valorifica aşa cum se cuvine relaţiile. După ce toate activităţile au fost terminate, ceea ce rămâne cu adevărat sunt relaţiile cu oamenii: prieteni, copii, nepoţi. Nu doar că menţinerea relaţiilor nu ne izolează, dar ne ajută să ne simţim utili şi importanţi.

  În cele din urmă, a şaptea binecuvântare este înţelegerea transcendenţei. Dedicarea pe care o persoană vârstnică o oferă lucrurilor mai presus de om – rugăciunea, lectura, grădinăritul, întrebările mari ale vieţii – poate fi cea mai mare lecţie spirituală care vine cu înaintarea în vârstă.”

  Apreciază

Bun venit !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.