ANIVERSARE !


cSMsnKRT4xM1vkVDVTaZyTlPB7gw6EbsQ7LaqFTzkoEndP_WCthoUQ==

h_3F0CZYe-GJNqCY7bQu01-tQM8BGO-sFsup5bp4JiehFvwEGoNlSw==
Astazi,9 septembrie(1828) s-a nascut Lev N Tolstoi,scriitor rus apreciat si cunoscut drept teolog si moralist crestin ,un filozof mistic de exceptie..EtFGiVKUKJ3NWPJJrm7TBPqFsdY1-4wDJs3zsVAF0003DJBDWnPmmgE_dpgQDEDV
„O căsătorie trebuie să rezulte, în primul rând, din afecţiune, din dragoste, dacă vreţi, iar când există această dragoste, numai în acest caz, căsătoria reprezintă, să zicem, ceva sfânt. În al doilea rând, orice căsătorie care nu are la bază un ataşament firesc, dragostea, dacă vreţi, nu conţine nimic care să oblige din punct de vedere moral.”

Lev Tolstf1fd5da9167e4efcb0d6cd1820b503afoi în Sonata Kreutzer (2013)
„Nu judeca nici cu vorba, nici cu gândul, şi cu atât mai mult nu te preocupa de ce gândesc oamenii. Fiindcă cel mai adesea acela care trăieşte numai cu grija părerii oamenilor îi judecă aproape pe toţi cei pe care-i cunoaşte.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu şi om din jurnalul ultimilor ani”cSMsnKRT4xM1vkVDVTaZyTlPB7gw6EbsQ7LaqFTzkoEndP_WCthoUQ==

Reclame

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita din plin, cel ce nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze,e condamnat la moarte!
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ANIVERSARE !

 1. anitanna zice:


  Operele lui Tolstoi au avut și mereu vor avea un impact deosebit în fața cititorilor, a iubitorilor de lectură și de frumos. Printre altele, Lev Tolstoi a fost un om plin de contradicții iar Vladimir Nabokov, cercetând operele sale, a observat că pe scriitorul nostru l-a atras două mari teme, și anume: viața și moartea, care au fost reexaminate în fiecare scriere nouă.

  Despre Lev Tolstoi aflați mai multe aruncând o privire pe Wikipedia iar dacă doriți să treceți în revistă operele sale, vă recomand articolul.. 4 Cărți de Lev Tolstoi pe care trebuie să le citești.
  sursa:net

  Citate de Lev Tolstoi  Toate familiile fericite seamănă una cu cealaltă, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei. – este prima propoziție care deschide romanul “Anna Karenina” dar și cea mai faimoasă din carte.

  E ca şi cum am muri atunci când nu reuşim să-i facem pe alţii să trăiască.

  Orice reformă impusă prin violenţă nu va îndrepta răul: înţelepciunea nu are nevoie de violenţă.

  Arta nu este, aşa cum cred filosofii, o manifestare a ideii de frumuseţe sau divinitate, nici expresia emoţiilor individuale sau producerea unor obiecte care să provoace plăcere, ci un mijloc de a-i uni pe oameni într-o comunitate a ideilor şi sentimentelor.

  Apreciază

 2. anitanna zice:


  Eleganță, neliniște și dragoste în primul vals al Natashei de la moscheea de la Moscova cu prințul ei adorator Andre. „Nu vă place dansul?” ea (Audrey Hepburn) îl întreabă după aceea și îi fură inima în povestea de dragoste a clasicului „Razboi și pace” al lui Tolstoi.
  … poate ca doriti si recenzia cartii…asta in situatia in care nu ati cititi-o !?
  http://www.catavencii.ro/razboi-si-pace/

  Apreciază

 3. anitanna zice:

  Biserica Ortodoxă Rusă refuză, chiar şi acum, după o sută de ani de la moartea sa, să-i ierte scriitorului atitudinea „blasfemiatoare”. Deşi nobil, Tolstoi a decis să trăiască aidoma unui ţăran, păstrându-şi însă gândirea critică de intelectual. Tolstoi luptase pentru eliberarea iobagilor, pentru drepturile ţăranilor şi ale muncitorilor, respingând însă orice formă de violenţă. O explicaţie a „ignorării” lui Tolstoi este că ideologia scriitorului ar contrazice orice ideologie de stat. Autorul ar fi criticat orice formă de guvernare, care ar fi susţinut suprimarea drepturilor omului. Lesne de înţeles că nici conducerea sovietică, nici cea actuală a Rusiei nu şi l-ar dori pe Tolstoi ca idol al poporului. În „Învierea”, Tolstoi descrie un ritual bisericesc în cuvinte triviale, numind de exemplu iconostasul „barieră” sau sutana preotului „sac din brocart”. Biserica nu i-a iertat această „blasfemie” nici până în ziua de azi. În 1901 a decis excomunicarea lui Tolstoi, despre care scriitorul a aflat din presă. Influenţa Bisericii pe atunci era atât de puternică, încât aceasta a cerut ţarului să interzică publicarea operelor celui căzut în dizgraţie. Unele dintre scrierie sale au apărut în următoarea perioadă doar în străinătate, în Rusia circulând numai în copii ilegale. Cenzurii nu i-a reuşit însă diminuarea reputaţiei lui Tolstoi. Dimpotrivă, ea a provocat o solidarizare a poporului cu „ţarul neîncoronat al Rusiei”. Pe patul de moarte, scriitorul refuză să-şi ceară iertare de la feţele bisericeşti care se adunaseră în jurul său şi, mai mult, cere ca la înmormântare să nu se oficieze niciun ritual religios. Relaţia sa cu Biserica nu a fost însă dintotdeauna una tensionată. Tolstoi însuşi a căutat neîncetat întreaga viaţă răspunsul la acel „de ce?” asupra căruia meditează mai ales în cartea sa „Spovedania”. Cu instituţia Bisericii a rupt-o când a înţeles că ea nu reprezintă interesele lui Dumnezeu, ci ale oamenilor care se pun în slujba ei. Critica lui a fost fără paravan şi extrem de acidă. Atacul adresat preoţilor rămâne până astăzi, pentru Biserica Ortodoxă Rusă, un act de extremism, o incitare la ură faţă de moralul bisericesc. Anul trecut, un tribunal din regiunea Rostov l-a judecat şi categorisit pe scriitorul decedat cu aproape un secol în urmă drept „extremist, instigator la ură împotriva Bisericii, conform paragrafului 282 al Codului Penal”. La cererea fostului prim-ministru al Federaţiei Ruse, Sergei Stepashin, adresată Bisericii Ortodoxe, de a „uita trecutul şi de a-l ierta” pe Tolstoi, cel târziu acum, când se împlinesc 100 de ani de la trecerea lui în lumea drepţilor, aceasta a răspuns dovedindu-şi, în anul 2010, rigiditatea: „Bisericii nu îi este posibil să urmeze o asemenea dorinţă, deoarece Tolstoi însuşi nu s-a împăcat niciodată cu Biserica”.

  Citeste mai mult: adevarul.ro/cultura/arte/biserica-nu-l-a-iertat-tolstoi-1_50ae931e7c42d5a6639e1440/index.html

  Apreciază

Bun venit ! Se poate comenta !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s