DUMINICA FLORIILOR !Premergătoare Sfintelor Paşti, Duminica Floriilor este sărbătoarea care ne aminteşte de intrarea Domnului Iisus în Ierusalim. Totodată, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Intrarea Domnului în Ierusalim – 2 aprilie, anul 33

În acea duminică intra în Ierusalim Fiul lui Dumnezeu, Domnul Iisus. Drumul de la Ierihon la Ierusalim trecea peste Muntele Măslinilor şi mulţimea de oameni adunată, spun exegeţii, nu era doar din Ierusalim. Pe Iisus Hristos îl urmau orbii surprinşi de strălucirea luminii, bolnavii întremaţi, cei eliberaţi de locuirea răului sau cei care asistaseră înmărmuriţi la învierea lui Lazăr. Poporul l-a întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!” pentru că oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, a păşit printre ei, pentru a aduce mântuirea lumii. A fost singura oară în viaţa sa lumească, când Iisus a acceptat să fie aclamat ca Împărat, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia Mântuitorul lumii. Pe Muntele Măslinilor a rostit Mântuitorul Cuvântarea despre viaţa veşnică şi a petrecut ultimele nopţi de dinaintea morţii Sale, iar la poalele muntelui, în Grădina Ghetsimani, a fost locul de linişte şi rugăciune pentru Iisus şi ucenicii Săi după Cina cea de Taină. Şi tot de pe Muntele Măslinilor a avut loc Înălţarea la Cer a Domnului.

De Florii

Ziua de Florii este sărbătorită cu bucurie de către creştinii ortodocşi, dar şi cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează din Săptămâna Mare sunt unele ale tristeţii. De Florii, creştinii duc la biserică ramuri înmugurite de salcie, ce urmează să fie sfinţite de preot. Salcia aminteşte de ramaurile de măslin, cu care Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Ramurile de salcieSalcia-Duminica-Floriilor-Intampinarea-Domnului

Semnifică gestul de smerită aplecare în faţa Domnului Iisus Hristos, dar şi biruinţa vieţii asupra morţii. În tradiţia populară, ramurile de salcie sunt un simbol al fertilitatii şi vegetaţiei de primăvară. Ele amintesc, de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întampinat Domnul Iisus în Ierusalim. De asemenea, salcia invocă sentimentul de tristete, dar şi de mângâiere sufletească, fiind pusă în stransă legătura cu Fecioara Maria. Ramurile sfinţite de salcie se pun la icoane sau deasupra uşii şi sunt folosite, în timpul anului, ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii.

Legenda salciei

Legenda spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângînd, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la malul unei ape curgătoare vijelioase. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur să o ajute să treacă apa, însă niciuna nu s-a îndurat de lacrimile ei. Doar salcia şi-a aplecat o creangă şi a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă pe malul celălalt. Drept răsplată, salcia a fost binecuvântată cu rod şi fertilitate, primind şi darul de a nu arde niciodată. În semn de mulţumire, Maica Domnului a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii.

FlorilehIsLXSIdZO_DoCihAQFUOnj1aFbuWZgZzgFWXOv0-hGpBSRC48B5Sg==

Ocupă un loc aparte în această zi. Legendele populare spun că doar în această zi a anului, florile au suflet şi simt. De aceea, înainte de a rupe o floare, este bine să-i fie cerută iertare pentru gest. Tot de Florii sunt sărbătorite persoanele cu nume de floare, iar obiceiul de a oferi flori este considerat o urare ce atrage după ea norocul.

În sâmbăta Floriilor

Se cinstesc morţii. În unele zone din Ardeal, în sâmbăta floriilor, mormintele sunt curăţate, stropite cu apă sfinţită şi împodobite cu lumânări aprinse, crenguţe de salcie sau mâţişori, cum se numesc aici. Tot atunci se fac pomeni pentru odihna sufletească a celor morti. Potrivit cercetătorilor, în Ardeal există o altă poveste a salciei.
Se spune că Maica Domnului, vrând să facă o cunună din salcie, pe care să o pună pe capul Mântuitorului în locul coroanei de spini, a rugat o salcie să se plece, ca să poată lua câteva ramuri. După ce a făcut cununa, s-a dus la cruce Mântuitorului, dar nu a fost lăsată să treacă. De aceea se crede că salcia are crengile plecate.0e054-88658065220997017496294

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita din plin, cel ce nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze,e condamnat la moarte!
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la DUMINICA FLORIILOR !

 1. anitanna zice:
   


  Buna dimineata !

  O dimineata de sambata, 8 a lui Prier… cat mai reusita si chiar
  excelenta ,va doresc!


  http://wp.me/sMnYw-floriile

  FLORIILE
  “Iată zile-ncălzitoare
  După aspre vijelii!
  Vin Floriile cu soare
  Și soarele cu Florii.

  Primăvara-ncântătoare
  Scoate iarba pe câmpii,
  Vin Floriile cu soare
  Și soarele cu Florii.
  Lumea-i toată-n sărbătoare,
  Ceru-i plin de ciocârlii.
  Vin Floriile cu soare
  Și soarele cu Florii.

  Păcat, zău, de cine moare
  Și ferice de cei vii!
  Vin Floriile cu soare
  Și soarele cu Florii.
  Copiliță, nu vrei oare,
  Nu vrei cu mine să vii,
  Când Floriile-s cu soare
  Și soarele cu Florii?
  Să culegem la răcoare
  Viorele albăstrii?

  nu-ma-uita-myosotis
  Hai! Floriile-s cu soare
  Și soarele cu Florii.
  Eu ți-oi da de orice floare
  Mii de sărutări și mii.
  Hai! Floriile-s cu soare
  Și soarele cu Florii.
  Iar tu, dulce zâmbitoare,
  Te-i face că te mânii…
  Hai! Floriile-s cu soare
  Și soarele cu Florii.”
  autor:Vasile Alecsandri

  Apreciază

BUN VENIT IN CAFENEAUA NOASTRA !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.