VINE,VINE,PRIMAVARA !


Iata ca a venit si primavara mult asteptata !

…va invit la o cafea si la martisoare 3246744732_1_3_bxlnvrsd

…. :): :)ops: :) :)

…sper sa va faca placere.

O zi reusita cu bucurii si satisfactii macar marunte !

O primavara minunata plina cu bucurii,vselie,iubire si tot ce va doriti fiecare !

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita din plin, cel ce nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze,e condamnat la moarte!
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la VINE,VINE,PRIMAVARA !

 1. anitanna zice:

  Vin „Babele” de Martie. Citește o legendă românească fascinantă. Tu ţi-ai ales baba?

  Credinţa populară spune că „Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.
  Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.
  „Babele” simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.

  „Baba Dochia este o soacră mai rea şi mai dură, care îşi supune nora la tot felul de exerciţii de voinţă, dintre care unul, cel mai bine conservat în satele româneşti este cel al fragilor, pe care nora trebuie să îi aducă soacrei în plină iarnă.
  Sigur că nora ascultătoare merge după fragi şi, surpriză (!), nora beneficiază de ajutorul lui Dumnezeu, şi reuşeşte să aducă fragii. La venirea acasă, baba Dochia, de supărare îşi ia pe ea toate cele nouă cojoace şi pleacă la păşunat cu oile pe munte, convinsă că dacă nora ei a găsit fragi, cu siguranţă a venit primăvara.
  Este surprinsă de o ploaie mocănească şi rând pe rând, cele nouă cojoace se îmbibă cu apă şi ea este nevoită să le dea jos. Când ajunge sus, ea rămâne numai în cămaşă, o surprinde frigul şi îngheţul şi în final baba Dochia şi oile ei se transformă în stane de piatră”, povesteşte etnologul Camelia Burghele pentru Vocea Transilvaniei, subliniind că „baba Dochia trebuia să moară pentru ca timpul să poată renaşte.
  Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la „babele” de anul următor. „Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alţii însă, continuă sa o stabilească în funcţie de ziua de naştere.
  Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înnorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.
  „Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie”, spune Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeului Satului din Bucureşti, citată de unica.ro.
  Zilele Babelor diferă ca număr de la o zona la altă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, iar în Maramureş, se obişnuieşte “bătutul uşilor”, pentru a goni iarna din casă. Aici, Baba Dochia se mai numeşte şi Odochia, tot aici se obişnuieşte “botezul” babei pe care ţi-ai ales-o. Mai exact, se rebotează copiii bolnavi cu alte nume, pentru ca răul să nu-i mai găsească.
  În unele zone ale Moldovei, se alege ziua după data de naştere. Atunci când această este un număr mai mare de nouă, se împarte şi se alege unul din rezultate sau se adună cele două cifre componente.
  În Ardeal, babele se numesc şi Vântoase, iar în Muntenia este obiceiul că de Babe să fie aleasă câte o bătrână din sat. Dacă ziua aleasă este frumoasă, înseamnă că bătrână respectivă este bună la suflet. Dacă este frig, bate vântul, plouă sau ninge, înseamnă că baba e rea la inima şi este considerată responsabilă pentru vremea urâtă.
  postarea apartine lui,ADI !

  Apreciat de 1 persoană

 2. anitanna zice:  xgfm1x
  Sa aveti o primavara minunata!

  Apreciază

BUN VENIT IN CAFENEAUA NOASTRA !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.