SE APROPIE…


  ZIUA IUBIRII LA ROMANI !
Românii sărbătoresc pe 24 februarie DRAGOBETELE, sărbătoarea autohtonă a iubirii. În mitologia populară românească, DRAGOBETE este descris ca fiind un tânăr frumos, voinic şi bun, fiu al Babei Dochia şi simbol al fertilităţii şi al renaşterii naturii.
DRAGOBETE mai poartă şi numele de „Logodnicul păsărilor”, „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Granguru” în legendele autohtone.
Atât originile denumirii de DRAGOBETE, dar şi perioada în care aceasta a fost celebrată pentru prima oară în ţara noastră sunt controversate în rândul specialiştilor. Unii susţin că DRAGOBETELE a început să se sărbătorească în România în urmă cu circa 180 de ani, în timp ce alţii sunt de părere că DRAGOBETE era zeul dac al iubirii, echivalent al lui Cupidon din mitologia romană sau a lui Eros din cea grecească.
Atunci când vine vorba despre originea denumirii de DRAGOBETE, unii etimologi consideră că aceasta ar proveni din derivarea cuvântului „drag-dragul”, cu temă slavă, în timp ce alţii sunt de părere că ar proveni de la „dragu-bete”, „-bete” fiind un sufix folosit în Oltenia cu sensul de adunare, mulţime.
Există şi specialişti care consideră că denumirea de DRAGOBETE îşi are originile în sărbătoarea „Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul” care în limba slavă poartă numele de „Glavo-Obretenia” şi este serbată pe data de 23 februarie. Ei spun că românii ar fi adoptat-o în timp ca „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragovete” şi „Bragovete”, pentru a ajunge în final la DRAGOBETE. sursa,GOOGLE

IUBITI ROMANESTE !
De DRAGOBETE  va doresc multa iubire!

Reclame

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita din plin, cel ce nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze,e condamnat la moarte!
Galerie | Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la SE APROPIE…

 1. anitanna zice:

  O,ce frumos… un ceai si un fluturas..ingenioasa alaturare🍀☕!

  Multumesc!
  O seara de luni buna sa ai fiindca ne apropiem cu pasi rapizi de sfarsitul lui,Faurar si se spune ca atunci cand el isi da mana…e deja,PRIMAVARA !

  Buna seara ,iar si iar,tuturor care treceti pe aici!
  Fiti bineveniti si binecuvantati cu cele mai alese lucruri…si dorinti!💛
  O seara de luni cu pace,liniste si multa daruire sa aveti fiecare ,acolo unde va aflati in acest moment al zilei ❤
  Sa fiti iubite si iubire !🌹
  Am intrat in saptamana lasatului sec de carne, este saptamana alba…a Postului Pastelui…in care sa mananca,branza,lapte,oua,peste chiar si miercurea si vinerea din ea ,avem dezlegare .. 😛
  Incepem un fel de curatire trupeasca ,dar mai ales sufleteasca,ne primenim si noi ,ne pregatim pentru venirea Sfintelui Paste, sa primim LUMINA cum se cuvine ,dar si a primaverii… :P💃
  Post usor si cu spor pentru cei/cele care au taria de a se abtine… de la infruptare cu celke de dulce?!
  Doamne ajuta !!
  Te astept cu o cafea si un gand bun…iti doresti ?https://anitanna.wordpress.com/fabuloasele-pisicipagina-noua2-2/comment-page-136/?trashed=1&ids=173898#comment-173897

  Apreciat de 1 persoană

Bun venit ! Se poate comenta !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s