DE CE CRACIUNUL…?!!


poze iarna-craciun[3]


Pentru ca e bucurie,lumina,caldura,bunatate,iertare,iubire,daruire….
lumanari_de_craciun.jpgantet16033.pngantetmos-craciun-la-caldura-semineului_368046646a42ce.jpgla  antetSa invatam sa culegem din fiecare Craciun ce trece peste noi,sfintenie,bucurie,liniste,lumina si iubire,pe care sa le putem impartasi cu cei  dragi alaturi ,tot anul.

Va doresc ca viata sa va fie colorata ca un brad de CRACIUN !
Sarbatori fericite!

Despre anitanna

Incerc sa redescopar placerea unei actiuni zilnice,cum ar fi aceea de a sta in fata calculatorului, a ma plimba, a citi, a privi lumea din jur,a iubi,dar fara a crede ca este ceea ce pot obtine mai mult de la viata! Am invatat ca viata trebuie traita frumos , ca cel care nu calatoreste,nu citeste,nu stie sa asculte muzica, nu iubeste,cel ce evita emotiile care ne invata ochii sa straluceasca si sufletul sa vibreze, care nu se roaga si CREDE si nu ajuta pe cel in suferinta....e un nefericit !
Acest articol a fost publicat în video si imagini cu text. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la DE CE CRACIUNUL…?!!

  1. anitanna zice:
    De ce este Crăciunul o Sărbătoare a luminii? Atâtea întrebări sunt pe buzele celor mici, în aşteptarea Moşului. Iată câteva răspunsuri salvatoare. Desigur, noi, adulţii, ştim multe despre sărbătoarea Crăciunului. Unii le-am aflat de la părinţi, alţii, din cărţi ori de la biserică.
    Dar oare ajungi vreodată să ştii destul?… Iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoaştem şi să le împărtăşim, la rândul nostru, celor ce vor să le ducă mai departe.
    Ce se sărbătoreşte pe 25 decembrie?
    Crăciunul este sărbătoarea naşterii „după trup” a Domnului Iisus Hristos, celebrată în fiecare an pe 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau pe 7 ianuarie (după calendarul iulian).
    Ea face parte din cele 12 Sărbători Domneşti (sau praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după Paşti şi Rusalii.
    Unde s-a născut Iisus?
    Conform Sfintei Scripturi, Iisus a văzut lumina zilei în cetatea Bethleemului, într-o peşteră care servea drept iesle pentru animale. Iosif şi Maria au venit din Nazaret în Bethleem ca să se înregistreze pentru recensământul poruncit de proconsulul Quirinius.
    Negăsind loc de găzduire în cetate, pentru că multe familii veniseră acolo din acelaşi motiv, Maria şi Iosif s-au adăpostit într-o peşteră păstorească, unde S-a născut Pruncul Sfânt.
    Bethleemul se mai chema şi cetatea lui David, căci acolo s-a născut şi a fost uns ca împărat marele strămoş după trup al Mântuitorului.
    De ce s-a născut la Bethleem?
    Scrierile sacre spun că exista o profeție conform căreia Bethleemul urma să fie locul de naştere al Mântuitorului Iisus Hristos.
    Este citat prorocul Miheia, care a spus, cu 400-500 de ani înainte de venirea lui Hristos în lume: „Şi tu, Bethleeme, pământul lui Iuda, nicidecum nu eşti mai mic între fiii lui Iuda, căci din tine va ieşi Povăţuitorul, Care va paşte pe poporul Meu, Israel”.
    De ce într-o peşteră?
    Peştera este simbolul întunericului. Hristos a venit să aducă lumină şi în temniţa iadului, dar şi în lumea reală, bântuită de întuneric.
    Marele Apostol Pavel spunea că veacul lui şi mai ales cel de până la venirea lui Hristos erau ca „o noapte lungă, în care lumea era oarbă, stând în întunericul slujirii la idoli şi al păcatului”.
    Ce semnifică darurile magilor?
    Deşi tradiţia povesteşte despre trei magi care au venit şi s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Sale (sau, în Tradiţia Bisericii Romano-Catolice, douăsprezece zile mai târziu), Sfânta Scriptură vorbeşte despre mai mulţi înţelepţi care au venit şi I s-au închinat, fără să precizeze numărul lor şi nici momentul când au venit.
    Oricum ar fi, magii au adus Pruncului daruri: aur, smirnă şi tămâie. Aceste daruri trebuie privite ca semne: aur, pentru că Hristos este împărat, tămâie, ca unui Dumnezeu, şi smirnă, ca Aceluia ce avea să pătimească, să moară şi să fie îngropat cu smirna şi aromele aduse de femeile mironosiţe.

    Apreciat de 2 persoane

  2. anitanna zice:

    Inevitabil, iarna mă trimite cu gândul la copilărie, la acele zile geroase în care ieşeam cu emoţie pe stradă să mă dau cu sania. Mi-e dor de puritatea acelui timp. Mi-e dor să mă mai bucur cu aceeaşi intensitate de venirea lui Moş Crăciun şi să-mi pun întrebarea „cum de a făcut de mi-a pus darurile sub brad fără să-l văd?”
    Îmi lipsesc oamenii de zăpadă la care munceam cu greu, serile în care mergeam cu colindul şi ne întâlneam pe străzi cu alte grupuri gălăgioase şi vesele de copii. photo acgAafiAxe49dqLHXv5uIlGOov871cJNPK9IQ-u_7cmQ89mcCissww.jpg
    Iarna este vremea amintirilor şi poveştilor spuse la gura sobei. Iarna este vremea revederilor, îmbrăţişărilor şi a poveştilor de iubire.
    Iarna este vremea copilăriei, purităţii şi noilor emoţii.
    Iarna este vremea curăţirii sufletelor şi a noilor începuturi.
    Iarna este vremea pentru visat şi dăruit.
    Iarna este vremea pentru iubire, bucurie, dorinţe şi momente fericite.
    O iarnă de poveste vă doresc!

    Apreciat de 2 persoane

  3. anitanna zice:

    „Ard felinarele pustii în prag de seară culoarea vremii dintr-un ceas trecut, pictând în zare suflete de ceară, în fum și ceață și gânduri de demult…

    ”’Iubesc îmbrăţişările… acelea care pot patrunde pana la Suflet… acelea care îţi încălzesc inima atunci când iti este frig… acelea pe care le astepti cu tot dragul de la persoana iubita,acelea care te ţin strâns atunci când vrei să fugi.. />
    Imbratisarile de care TOTI avem nevoie mereu !..”
    Inchei cu:Viata trebuie traita asa cum este, pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati.”

    Apreciat de 1 persoană

  4. anitanna zice:


    Inchei cu:Viata trebuie traita asa cum este, pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati.”

    Apreciat de 2 persoane

  5. anitanna zice:

    Doare să îţi simţi sufletul greu. Trist. Obosit. Dezamăgit. Doare rău! Este o povară care simţi că e prea greu de dus… Şi ce amplifică şi mai mult totul este faptul că totul se petrece în interior, şi doar tu ştii la ce intensitate. Nimeni altcineva. Ceilalţi poate văd zâmbete, dar tu simţi durere. Sufletul este foarte fragil şi poate fi rănit foarte uşor. Şi atunci când păţeşte asta, el nu ştie să zâmbească… El suferă, se consumă şi se întristează. Şi e păcat! Pentru că nu merită asta!
    Este de datoria ta să ai grijă de sufletul tău. Este de datoria ta să-l vindeci, nimeni nu o poate face în locul tău, poate că unii vor încerca, dar cel mai important remediu eşti tu. Este de datoria ta să-l păstrezi frumos, curat, luminos, cald şi primitor. Este de datoria ta să-l fereşti de oameni rău intenţionaţi. Dacă ar fi după el, i-ar primi pe toţi, e atât de bun!

    Dar tu trebuie să ai grijă de el. Făcând asta, făcându-ţi sufletul fericit, vei fi tu la rândul tău fericit!

    *Sarbatori fericite cu infinita sanatate , bucurii si realizari in toate,sper ca seara de Ajun sa va fie magica iar Craciunul Magnific , alaturi de cei dragi inimii voastre
    27295_409606285776175_10985009_n.jpgCRACIUN FERICIT,TUTUROR PRIETNILOR DRAGI DIN CAFENOTECA SI DE PRETUTINDENI !

    Apreciat de 2 persoane

  6. anitanna zice:

    Buna seara si bun venit!Cu siguranta ca ascultarea, ori cantarea unui colind ne da posibilitatea de a vesti bucuria si altora a Nasterii Domnului… de aceea si trebuie sa ne inchidem usa sentimentelor de ura si sa deschidem pe cea a iubirii si a bucuriei,luminii,caldurii si veseliei….
    Sarbatori cu bine!
    Reusite si spor.. .tuturor… Pup!Poftiti la cafea,va asteapta!
    Fiti iubite,i!Photobucket
    Sarbatori fericite cu bine si frumos!
    La multi ani,prietene,i dragi de pretutindeni!
    Se apropie sarbatorile Craciunului ,a Nasterii Domnului ,IISUS HRISTOS !
    Da,HRISTOS,se naste!
    Sa-l intampinam cu bucurie,cu lumina,dragoste , caldura ,iubire si pace in suflete!
    Sa fim mai buni si mai iertatori daca vrem sa fim si noi cu adevarat fericiti!
    Fericirea vine din tine,din noi,din fiecare… noi ne-o cladim ca pe o adevarata opera de arta… 😛
    CRACIUN FERICIT!

    Apreciat de 2 persoane

  7. anitanna zice:


    Cerul si pamantul
    In cantec rasuna
    Ingeri si oameni
    Canta impreuna.

    Hristos se naste,
    Domnul coboara
    Ingerii-i canta,
    Magii-l adora.

    Pastori alearga,
    Ieslea-nconjoara,
    mari minuni se intamplara !…. 🙂

    Craciun fericit si binecuvantat! ……si fie ca sărbătorile de anul acesta să-ti umple sufletul de bucurie, încredere, speranţă, iubire si sanatate. Moşul să-ti aducă cele mai dorite şi neaşteptate cadouri tie şi celor apropiaţi si dragi tie.
    Sarbatori fericite,tuturor ce pasiti pragul Cafenele !!Photobucket

    Apreciat de 2 persoane

    • anitanna zice:


      Buna dimineata!
      In aceste zile de emotii si trairi intense,cu toate neajunsurile,durerile ,neplacerile acestei lumi anapoda in care traim, cu deceptiile zilnice si a succeselor femere tot mai cred cu incapatanare ca mai avem nevoie de magia colindelor.

      Cum sa nu ma bucure ascultarea unui colind interpretat cu daruire si suflet de Fuego,Hrusca…care de fiecare data imi produce fiori si se opreste parca la fereastra sufletului picurand alinare,bucurie,dragoste si caldura ori stropi de lumina si duiosie… !
      Fie ca sarbatorile ce vin sa va umple sufletele de bucuria Nasterii Domnului,Iisus Hristos si casa de binecuvantarile lui Dumnezeu!
      Lumina Stelei de la Bethleem sa ne lumineze viata si sa ne apropiem cu credinta de Pruncul Sfant ,precum pastorii si magii odinioara,vestind bucuria Craciunului cu toata lumea,prin colinde strabune.
      Sa aveti zile fericite de sarbatoare !
      Sa auzim de bine!
      Va astept la o colinda si o cafea aromata!

      Apreciat de 2 persoane

  8. anitanna zice:
    Dragile mele… Buna dimineata!
    Se apropie sarbatorile si am trecut pe la voi, Beta,Fely,Ileana,Vivi, Frezii,Miluka,Xenia … cele care au blog… dar ma adresez si lui Adi,Bibi, Calator,Mariana H ,Cicuta,Nicolae,Mariana B,doamnele tinere si frumoase fara blog…. ❤ ,precum si trecatorilor de pretutindeni,nevazuti si nestiuti prin Cafenea
    Sa stiti ca in cutiuta rosie v–am pus multa iubire,dragoste si dor…….
    In globuletul galben veti gasi multa fericire… si multa lumina…
    In cel albastru,o sa gasiti sperante,liniste si sanatate sa va tina pentru toata viata….
    Sa fiti iubite!
    Sarbatori deosebite si sa le intampinam cum se cuvine!!

    Apreciat de 2 persoane

  9. Ileana zice:

    Multumesc draga prietena! ❤ Craciun Fericit si tie si tuturor ce te viziteaza, va pup, va respect si va doresc sanatate, spor in toate! Vise frumoase dragi mei! ❤

    Apreciat de 2 persoane

  10. anitanna zice:


    si sa aveti zile de Sarbatoare cat mai luminate si fericite!

    Fie ca steaua care a insotit magii in cautarea pruncului sfant, sa fie pentru tine un far de lumina, care sa iti incalzeasca sufletul si sa-ti lumineze chipul, atat in aceste zile de sarbatoare cat si in cele care vor urma. Doresc, de asemenea, ca divinitatea sa-ti aseze sub brad, daruri minunate, din care sa nu lipseasca iubirea fara limite, intelegerea a tot ceea ce exista, linistea sufleteasca, nelinistea cunoasterii, satisfactia reusitelor! Sarbatori Fericite si An nou fericit! SA AI O ZI CU BUCURII DIN BELSUG

    Apreciat de 1 persoană

    • anitanna zice:

                Crăciunul este un prilej de a ne bucura împreună cu cei dragi de Nașterea Domnului, de a transmite gânduri bune tuturor oamenilor care ne-au fost alături de-a lungul timpului: familie, prieteni, apropiați.
      In noaptea sfanta de Craciun lasa deoparte grijile si supararile. Deschide-ti inima si primeste un strop din binecuvantarea care se revarsa peste lume in aceasta noapte! Aceasta e o noapte speciala, in care poti intalni o persoana speciala! Este vorba despre copilul care ai fost. Uita pentru o noapte grijile si retraieste miracolul noptii de Craciun! Fie ca sarbatorile de anul acesta sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire. Iar Mosul sa va aduca cele mai dorite si neasteptate cadouri voua si celor apropiati.
       
      Daca nu ştii care-i culmea cadourilor, înseamnă
      că n-ai primit mesajul meu. Nu lăsa pentru Ajun
      ce poţi să-mi oferi chiar acum!
       
      Să ai parte de tot ce e mai bun în viaţa! 
      L-am visat pe Moş azi noapte, venea tare de departe cu 
      un sac mare în spate să aducă sănătate,  deci aşteaptă-l că
      el vine, dar acum este la mine! La multi ani, sarbatori cu bine!

      Apreciat de 1 persoană

  11. Adi zice:

    „Magia sarbatorilor
    Ne despart numai cateva zile de momentele cele mai frumoase din an. Atmosfera care pluteste in jurul nostru poarta parfumul sperantei si al generozitatii. Intotdeauna, am fost de parere ca sarbatorile scot ce este mai bun din noi, ca ne infrumuseteaza caracterul, ca da aripi sufletului nostru.
    Astept cu nerabdare glasurile cristaline ce inalta in cor colinde si cantece sfante.
    Astept cu nerabdare musafirii pe jumatate inghetati, pe jumatate cu chef de distractie si bineinteles cadourile oferite din suflet.
    Cred cu tarie ca nu exista persoana care sa nu agreeze sarbatorile, sau se nu se bucure de magia lor.
    Oricine trebuie sa se bucure de sarbatori, oricine trebuie sa poarte in suflet bucuria nasterii Mantuitorului nostru.
    Chiar daca grijile fac parte din viata noastra, putem si trebuie sa ne dorim, sa le indepartam , cel putin in astfel de momente.
    Putem privi aceste clipe ca pe niste momente dragi, speciale, care vor ramane mult timp in mintea si in inima noastra .
    Oamenii cu care ne inconjuram,, surprizele pe care le facem, cadourile pe care le alegem cu cea mai mare grija , atentia acordata fiecarui detaliu in parte, toate aceste mici lucruri scot la iveala o alta parte a noastra. O parte diferita, mai calda, mai iubitoare, mai vesela, mai optimista, mai generoasa.
    Atmosfera si frumusetea sarbatorilor ne fac sa ne gandim si la cei care nu au posibilitatea de a avea o masa bogata, de a face cadouri oamenilor dragi, de a bucura copii prin aparitia Mosului incarcat de jucarii si ale bunatati. Magia sarbatorilor trezesc in noi sentimente reprimate , ganduri si emotii uitate undeva in sufletul nostru. Trebuie sa ne amintim de toate aceste lucruri, sa le avem in minte si sa pornim cu ele la drum.
    Sa daruim celor care au nevoie, sa le oferim suport tuturor celor sunt deprimati, sa fim un ajutor pentru toti cei care ajung in viata noastra accidental sau nu. Este singurul cadou pe care ni-l putem face, atat noua cat si celorlalti. Avem nevoie sa stim ca putem simti aceste lucruri si pentru cei care nu fac parte din familia noastra. Avem nevoie de o astfel de magie in viata noastra. „

    Apreciază

  12. Adi zice:

    Crestinii nostri …
    Cum serbăm Crăciunul
    Naşterea cea minunată a Pruncuţului Hristos, cu iubire-i aşteptată de poporul credincios. De aceea unii fraţi se-nnoiesc, se spovedesc, și aşa frumoşi, curaţi, Naşterea sărbătoresc. Pentu alţii, ce să spun, știi prea bine şi matale: pentru ei, Sfântul Crăciun este… oala cu sarmale.
    Pregătire de Crăciun
    Vine și Crăciunu-n grabă, toată lumea se agită; Cheltuieşte mult, aleargă, se-nnoieşte-i fericită. Curtea, casa e curată, gardul este iar vopsit, și maşina e spălată, totul este curăţit. Doar un lucru iar rămâne, iar şi iar necurăţit. Ştiţi cu toţii, ştiţi prea bine: sufletul- nespovedit.
    Urare
    „La mulţi ani cu sănătate” fraţii şi orchestra-ţi cântă, dar ascultă, dragă frate, ce e scris în Cartea Sfântă: „Anii tăi sunt şaptezeci, sau optzeci dacă-i putere, mai departe dacă treci, osteneală şi durere”. Aşadar, curând ne ducem, trecem toţi în veşnicie. Deci, mai bine-ar fi să zicem: „La mulţi… veci în bucurie !”
    Revelionul
    Ziua Sfântului Vasile, cei mai mulţi o prăznuiesc, prin manifestări ostile spiritului creştinesc. Asta este răzbunare de la diavol, ce-i lovit de molitvele pe care Sfântul le-a alcătuit. Veselă, lumea serbează în beţii aceste zile. Singurul ce se-ntristează este chiar… Sfântul Vasile.
    Anul nou
    Pe întâi ianuarie este Anul Nou lumesc, iar pe-ntâi septembrie, Anul Nou bisericesc. Când e anul nou lumesc, toţi creştinii priveghează, toţi creştinii prăznuiesc, și „La mulţi ani !” îşi urează. Dar de cel bisericesc, nu se ştie nicidecum. Mulţi din neamul creştinesc au aflat de-abia acum.
    „Popa”
    Preotul, de-i bun, sau rău, trebuie mult respectat ca păstor, căci Dumnezeu cu Duh Sfânt l-a îmbrăcat. Unii când îl întâlnesc drept în faţă pe şosele, se înclină şi rostesc: „Sărut mâna, părinţele !” Însă-n spate, ştii matale, când vorbesc de preot…, hopa ! Cel ce a trecut pe cale, “părinţelu’”, este… “popa”.
    Dezlegare la peşte
    Doar puţini creştini de astăzi mai ţin postul creştinesc. Mulţi mănâncă-n post de dulce afirmând că ei muncesc. Dar când văd prin calendare că e scris cu roşu, frate, că la peşte-i dezlegare, lasă carnea la o parte și-şi gătesc în grabă peşte cu untură şi cu sare, Căci aşa e… creştineşte și-apoi… este dezlegare.
    În sărbători
    Sărbătoarea unui Sfânt se serbează, cum se ştie, la biserică, în cânt și cu Sfântă Liturghie. Însă azi puţini cunosc viaţa sfântului serbat, care, blând, pentru Hristos, sângele şi l-a vărsat. Cei mai mulţi, însă serbează în beţii, ospăţ, amor. De e post, nici nu contează, și zic, chiar, că-i… ziua lor.
    R. Iftinoiu
    ° 。 ° ˛˚˛ * _Π____*。*˚
    ˚ ˛ •˛•˚ */________/~\。˚ ˚ ˛
    ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| •
    இڿڰۣ-ڰۣ—SĂRBĂTORI FERICITE!!!..இڿڰۣ-ڰۣ—

    Apreciază

  13. Adi zice:

    „Scrisoare pentru Moş Crăciun”
    Moş Crăciun, de mă iubeşti,
    Cadouri de pregăteşti,
    Du familiilor nevoiaşe,
    De prin sate şi oraşe.
    Du-le celor invalizi,
    Sau celor ce sunt flămânzi,
    Du copiilor orfani,
    Du-le celor fără bani,
    Alimente, încălţăminte,
    Dulciuri şi-mbrăcăminte.
    Celor care au de toate,
    Dă-le un pic de bunătate,
    Să dea din profitul lor,
    Celor fără de-ajutor.
    La tineri, dă-le speranţă,
    Să aibă curaj în viaţă,
    La bătrâni dă-le alinarea,
    Uşurează-le povara,
    Iar celor ce mult suspină,
    Fă-le viaţa mai senină.
    Dă la toți, dă-le de toate
    Deveni-vom mai buni, poate.
    Pentru mine atât aş vrea
    Pe Dumnezeu alăturea,
    Şi-aş mai vrea, dacă se poate,
    Dăruieşte-mi sănătate.”
    (Ionel Popa)

    Apreciază

  14. Adi zice:

    Craciunul
    Tot poporul e-ntr-o mare framantare,
    Caci se apropie o mare sarbatoare.
    Vine Craciunul, si se cuvine,
    Sa-l asteptam cu mesele pline.
    Il asteptam pe Mos Craciun,
    In sacu-i ce-o mai avea acum?
    Cadouri multe-n sacul lui greu,
    Asa cum fost-a mai mereu.
    Mai toate casele sunt pline,
    De zgomot mult si veselie,
    Si chefurile sunt in toi
    Caci iarasi e Craciun la noi.
    O, vai acesta-i adevaru-adevarat.
    E sarbatoare, dar noi am uitat,
    Ca e ziua in care un fiu ni s-a dat,
    Un prunc minunat, un fiu de-mparat.
    In fecioara curata, a fost zamislit
    In ieslea cea rece, s-a nascut umilit
    Sarac si lipsit a fost pe pamant
    Stapanul cel vesnic al cerului sfant.
    Atat de mult El ne-a iubit,
    O viata amara pe pamant a trait,
    Iar noi, ticalosi si netoti,
    L-am pus pe o cruce, chiar intre hoti.
    N-am putut sa credem,
    N-am fost in stare nici macar sa-ntelegem,
    Ca Dumnezeu atat ne iubeste,
    Incat, chiar pe Fiul ni-L daruieste.

    Asteptam Craciunul. E sarbatoare,
    Dar cati dintre noi mai au habar oare,
    Ce semnifica de fapt, aceasta zi mare? …
    E o zi minunata, o mare chemare!
    E chemarea ce Tatal ne-o face tuturor,
    Nu numai celor din al Sau popor…
    Isus e promisiunea implinita,
    Primiti-l cu inima smerita.
    Ne pierdem in traditii si in obiceiuri,
    In petreceri si in cadouri,
    Uitam de cadoul cel mare,
    Pe care l-am primit fiecare,
    Uitam de darul nemeritat
    Ce Dumnezeu ni l-a dat.
    E timpul acum sa ne trezim,
    Cu inimi deschise sa il primim,
    Sa vestim nasterea Domnului Isus,
    Caci pentru noi, a coborat El de sus.
    Vino Pruncule Sfant, si-n inima mea,
    Asta e tot ce iti pot eu da.
    Da-mi putere din puterea Ta,
    Si viata intreaga la iesle voi sta.
    Otilia U. Lupeni

    Apreciază

  15. Adi zice:

    Scena nasterii Mantuitorului
    ,,In scena nasterii Mantuitorului apare Fecioara Maria, cu mantia albastra a puritatii, aplecata in adoratie asupra copilului Iisus, in timp ce un bou (dupa Isaia, si-ar cunoaste Stapanul si il incalzeste prin respiratia sa) si un magar (care cunoaste ieslele Stapanului) il privesc. In stanga lui Iisus Hristos se vad Iosif si Magii. Ingerii ceresti si cei cazuti se iau de mana in semn de impacare, in timp ce trei ingeri citesc pe acoperisul staulului din Cartea Sfanta. Deasupra se afla un cerc de ingeri dansand care invart trei coroane, semnificand atat Sfanta Treime, cat si ciclul nasterii, vietii si mortii. Ramuri de maslin abunda, ca semn al impacarii omului cu Dumnezeu, al pacii si al Copacului Cunoasterii.

    Steaua
    Steaua din varful bradului este identificata cu steaua de la Bethleem, urmata de cei trei intelepti in cautarea copilului Iisus. Steaua a fost semnul ceresc al unei promisiuni facute cu veacuri in urma. Dumnezeu promisese un Mantuitor, un Salvator pentru lumea cazuta, si unul dintre semnele implinirii acelei promisiuni era mareata Stea de la Rasarit. Steaua din varful bradului sau din fereastra ne reaminteste acum de dragostea lui Dumnezeu pentru omenire si de implinirea acelei promisiuni facute de Dumnezeu. Totodata, steaua reprezinta speranta omenirii dedicate credintei in Hristos.”

    Ingerii
    ,,Ingerii sunt vestitorii nasterii lui Hristos, sunt spiritele bune, care umplu vazduhul de cantec si inimile oamenilor cu bucurie, speranta si iubire.”

    Floarea Poinsettia sau Floarea Craciunului
    ,,Floarea Poinsettia era folosita in secolul XVII pentru sarbatorirea Craciunului de catre calugarii franciscani mexicani. Aceasta planta a fost numita dupa ambasadorul SUA in Mexic, Joel R. Poinsett, care a adus pentru intaia oara aceasta floare in America, in anul 1828. Exista multe legende ale Florii Craciunului si toate asociaza aceasta floare cu credinta, puritatea, bunatatea si increderea in oameni. Una dintre legende ne spune ca o fata saraca, neavand ce dar sa duca la biserica pentru slujba de Craciun, si convinsa fiind ca orice dar oferit din inima este bine primit de Dumnezeu, a cules de pe marginea drumului cateva plante verzi. In biserica, acestea s-au colorat in rosu aprins, cu frunzele in forma de stea, iar acest miracol de Craciun a facut ca planta sa ramana cunoscuta sub denumirea de Floarea sau Steaua Craciunului. O legenda mexicana povesteste despre un baiat amarat din cauza faptului ca nu avea nici un dar pentru copilul Iisus din scena nativitatii. El a adunat crengute verzi si le-a asezat sub forma unei flori asemanatoare cu o stea.”

    Apreciat de 1 persoană

  16. Adi zice:

    Clopoteii de Craciun
    ,,Clopoteii anunta nasterea lui Iisus (inclusiv in colinde) si de asemenea faptul ca oitele ratacite sunt gasite dupa sunetul clopotelului ce-l poarta la gat. Sunetul clopotelului ar trebui sa-i aminteasca omului ca trebuie sa se intoarca in turma din care s-a ratacit. Clopotelul inseamna calauzire si regasire, el inseamna intoarcere si ne aminteste ca fiecare in parte are o valoare neasemuita in ochii lui Dumnezeu.”

    Ciorapii sau sosetele de Craciun
    ,,Obiceiul ciorapilor de Craciun provine dintr-o legenda despre un nobil care si-a risipit necugetat averea, lasandu-si fetele fara zestre. Sfantul Nicolae a auzit despre aceasta situatie si a venit pe ascuns la locuinta fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care au cazut in ciorapii fetelor, atarnati pentru a se usca deasupra semineului.”

    Colindele de Craciun
    ,,In feerica seara de Craciun sunt emotionante colindele care vestesc nasterea lui Iisus cel trimis de Dumnezeu sa mantuiasca oamenii de pacate, ura, invidia. Colindatorii merg cu colindul din casa in casa, infrunta gerul, zapada, canta cu veselie, cu insufletire si primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.”

    Cei trei magi
    ,,Cei trei magi de la Rasarit au calatorit pentru a-L vedea si pentru a I se inchina lui Iisus, regele iudeilor. Calauziti de steaua de pe cer, acestia i-au adus Fiului cadouri: aur, smirna si tamaie. Colindul care reprezinta cel mai bine povestea celor trei magi este „Steaua sus rasare”.”

    Apreciat de 1 persoană

    • anitanna zice:

      CRACIUN FERICIT! FELIZ NAVIDAD!

      Interesanta postare! Multumesc!

      Apreciat de 1 persoană

      • anitanna zice:

        Bun venit,tuturor!
        Si fie ca in aceste zile de minunata sarbatoare a bucuriei si a sufletului…, să fim purtatorii gândurilor bune și zâmbetele sa ne lumineze fata !
        Să facem în așa fel încât sărbătorile să fie magice și amintirea lor să ne înfrumusețeze viața!
        Cu drag,!

        Apreciat de 1 persoană

        • anitanna zice:
          Azi, mă voi ierta și îmi voi elibera sufletul de regrete.
          Mă voi ierta, fiindcă am obosit să mă condamn atât de mult și de aspru pentru tot ceea ce am făcut si pentru tot ceea ce nu am făcut. Am fost cel mai dur judecător al meu, iar uneori am devenit propriul meu călău.
          Mă voi ierta pentru lacrimi plânse în zadar și nemeritat.
          Mă voi ierta pentru toate vorbele pe care le-am spus în grabă și sub impulsul nervilor și a durerii, dar și pentru tot ceea ce nu am spus atunci când trebuia.
          Mă voi ierta pentru toată nefericirea mea și pentru toată nefericirea altora, de care am fost responsabilă.
          Mă voi ierta pentru că m-am irosit încercând să fiu cine au vrut alții și uitând să fiu cine îmi doream eu.
          Mă voi ierta pentru toate promisiunile pe care nu am reușit să le respect.
          Mă voi ierta pentru că mi-am ignorant inima și am ales rațional, că am abandonat drumuri pe care aș fi putut să alerg și am ales drumuri pe care m-am târât.
          Mă voi ierta pentru că m-am trezit de multe ori în faţa unor uşi închise, dar m-am încăpățânat să aștept în fața lor, irosindu-mă.
          Mă voi ierta pentru că nu am ştiut să preţuiesc anumiți oameni așa cum ar fi meritat şi că am alungat de lângă mine suflete care m-au iubit.
          Mă voi ierta pentru toate visele abandonate, pentru toate renunțările, pentru teamă, pentru lașitate, pentru toate neputințele mele.
          Mă voi ierta pentru că am fost superficială, pentru că m-am amăgit și m-am mulţumit să trăiesc jumătăţi de măsură…
          Mă voi ierta pentru tot ce am fost și nu ar fi trebuit să fiu, pentru tot ce nu am fost, deși aș fi putut să fiu…

          Fragment din cartea Fluturi – Irina Binder
           Craciun binecuvantat!

          Apreciat de 1 persoană

          • anitanna zice:
            ‘De ce iubim Craciunul ?De ce nu reușim să ne bucurăm de oameni dragi în fiecare zi? De ce avem nevoie de o zi anume pentru a vizita străbunicii, pentru a ne bucura de cei dragi, pentru a ne răsfăța, pentru a petrece mai mult timp ?
            De ce iubim Crăciunul? Iubesc Crăciunul pentru că-mi umple sufletul cu speranță, pentru că sărbătoresc nașterea Mântuitorului, pentru că mă simt om și încerc să uit de tot ce este urât pentru a-mi aminti încă o dată cât sunt de norocos, pentru că sunt iubit, pentru că Dumnezeu îmi apără sănătătea și mă ferește de probleme care nu se pot rezolva.
             
            Deși nu mai suntem copii, inocența rămâne ascunsă printre globulețe și hârtie pentru cadouri. Deși suntem îndrăgostiți sau părinți, trebuie să ne bucurăm de frumusețea acestor sărbători.
            A sosit timpul. Trebuie să gustăm tot ce viața ne-a oferit, să ne mulțumim cu puțin și să luptăm corect pentru ce ne dorim. 
            Un brad este frumos nu pentru că ascunde cadouri scumpe ci pentru că a fost decorat cu dragoste și liniște sufletească. O masă bogată este frumoasă atunci când este înconjurată cu oameni frumoși, oameni cu suflet curat, oameni care se iubesc.
            De ce iubim Crăciunul? Pentru că am ajuns să ne rezumăm la puține sărbători pentru a petrece timp cu cei dragi.
            Hai să credem din noi în Moș Crăciun, hai să scriem scrisori și să cântăm colinde ca altă dată! Să nu uităm de copilărie, să ne bucurăm lângă cine ne iubește și să iertăm pe cine ne-a rănit cândva!
            Acesta este spiritul sărbătorilor de iarnă!”
             





            Apreciat de 1 persoană

  17. Adi zice:

    Cartile postale de Craciun
    ,,Au reprezentat mai intai o idee germana dezvoltata magistral de englezi. Daca britanicii numesc “Felicitari victoriene” acele cartoane colorate cu imagini si inscrisuri, inaintasele celor moderne, germanii nu uita sa aminteasca faptul ca de la Güttenberg, deci din secolul XV, au inventat obiceiul de a darui celor apropiati ceea ce se numea “Andachtsbilder”: un carton cu imaginea unei case (simbolul gospodarului care se remarca iarna) pe care era scris de mana sau de tipar (stil caligrafiat) “Un an nou bun si binecuvantat!” Tot in Germania a aparut, probabil in acelasi veac XV, si imaginea lui Iisus tinand in mana un sul de pergament pe care se afla aceeasi urare. Cel care a regularizat aceasta initiativa si i-a dat un caracter religios pregnant a fost preotul englez Robert Raikes.
    Anul 1843 este anul in care prima astfel de felicitare a trecut pe la posta. Prima carte postala de Craciun autentica este atribuita lui Sir Henry Cole. Director al muzeului londonez “Victoria si Albert”, acesta a comandat unui artist, pe nume John Calcott, crearea unei ilustratii care urma sa serveasca drept carte postala. Aceasta prima felicitare consta din trei desene, cel din centru infatisand o familie bucurandu-se de festivitatile Craciunului. Mesajul care insotea ilustratia spunea “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”.”

    Cadourile de Craciun
    ,,Cadourile sunt o manifestare de iubire simbolizand actul de afectiune de care a dat dovada Dumnezeu fata de oameni cand l-a trimis pe fiul sau Iisus. Cadourile ne reamintesc ca Iisus Hristos a fost un dar dat omenirii de catre Dumnezeu. Obiceiul darurilor de Craciun se pare ca provine din exemplu celor trei magi care au urmat steaua pentru a i se inchina lui Hristos. Ei i-ai oferit lui Iisus, ca unui imparat: aur, smirna si tamaie.

    Bradul
    Obiceiul de a folosi ca pom de Craciun un copac sau o planta perena simbolizeaza dragostea eterna a lui Dumnezeu. Culoarea verde a bradului ramane aceeasi de-a lungul anului. Ea simbolizeaza speranta vesnica a omenirii. Verdele este culoarea tineretii, a sperantei neinvinse, culoarea promitatoare de belsug a naturii. Luminitele pomului reprezinta stelele care sclipesc pe cer si vorbesc despre speranta arzatoare a intregii omeniri. Pomul de Craciun semnifica, de asemenea, viata si lumina infinita. Toate acele bradului arata spre cer, simbolizand gandurile omului care se intorc mereu inspre inalturi, spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei. Bradul impodobit este considerat pomul vietii, arborele fertilizator.”

    Bastonasul si bastonul – acadea
    ,,Bastonasul si bastonul – acadea reprezinta toiagul de care se foloseste Pastorul pentru a-si aduce inapoi in staul oile ratacite. Bastonasul reprezinta mana intinsa spre fratii nostri de Craciun – mana ce le vine in ajutor. Bastonasul simbolizeaza faptul ca fiecare in parte este pazitorul fratelui sau. Culorile rosu si alb imbinate in spirala la bastoanele traditionale de Craciun simbolizeaza fraternitatea oamenilor intru credinta crestina, culoarea alba a acestuia exprimand natura pura si lipsita de pacate a lui Iisus iar culoarea rosie semnifica sangele varsat de Iisus pentru omenire. Atunci cand are curba in partea de sus, bastonul de Craciun arata asemenea toiagului unei pastor intrucat Iisus este pastorul oamenilor. Cand este intoarsa cu 180 de grade, ea reproduce litera J, initiala numelui Iisus in limba engleza (Jesus).”

    Apreciat de 1 persoană

  18. Adi zice:

    ,,Ieslea: reprezinta locul de nastere al Mantuitorului Iisus Hristos. Potrivit traditiei, prima iesle a fost realizata inca din anul 1223, la Greppio, de catre Sfantul Francisc.
    Dupa ce o perioada mai indelungata traditia s-a pierdut, in 1600 a fost reluata, dand nastere unei adevarate industrii in orasele italiene: Genova si Napoli.
    In zilele noastre, in anumite tari din Europa Meridionala exista traditia ca in Ajunul Craciunului sa se pregateasca o iesle asemanatoare cu cea traditionala confectionata din lemn si ghips.”

    Portocala: este un fruct nelipsit de pe mesele romanilor in timpul Craciunului, si reprezinta speranta.

    Vâscul: reprezinta simbolul norocului,si de aceea se spune ca nu ar trebui sa ne lipseasca din case in perioada sarbatorilor, dar mai ales in noaptea de Anul Nou.

    ,Lumanarile: simbolizeaza lumina pe care a adus-o Nasterea Mantuitorului, si sunt nelipsite in perioada Craciunului, atat in decoratiuni, cat si pe masa sau in brad.
    Prin verticalitatea si blandetea ei, lumanarea este deopotriva intruchiparea nevinovatiei si a curateniei, iar prin ardere ea exprima o viata inchinata pe deplin iubiri unice, fierbinti si eterne.”

    Apreciat de 1 persoană

  19. Adi zice:

    ,,Coroana de brad: isi are originile intr-un obicei precrestin german, ce se celebra in luna Yule (decembrie). Cu timpul acesta s-a raspandit in toata lumea crestina, devenind un simbol al Craciunului.
    Coronita se confectioneaza din ramuri de brad in forma de cerc, la care se adauga patru lumanari, in perioada Adventului (patru duminici la rand pana la Craciun).
    Potrivit traditiei, fiecare dintre acestea are o anumita semnificatie: prima lumanare este inchinata profetilor, a doua orasului Bethleem, iar ultimele doua pastorilor si ingerilor.”

    ,,Omul de zapada: traditia omului de zapada se regaseste inca din Evul Mediu, mai precis in anul 1380 cand se obisnuia ca odata cu venirea zapezii acest simpatic personaj sa ia viata.
    Lucrurile se schimba pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cand personajul intra in atentia pedagogilor, care le recomanda copiilor de varste mici, jocul cu omul de zapada pentru dezvoltarea abilitatilor artistice.
    Astazi, pe langa faptul ca este o creatie a copiilor, omul de zapada este un simbol de mare succes folosit in publicitate, in timpul sarbatorilor de iarna.”

    ,,Mos Craciun: apare in zilele noastre ca un om batran, prietenos cu barba alba si lunga, ce imparte cadouri tuturor copiilor lumii, cu ajutorul unei sanii trase de reni.
    Potrivit unei legende, la inceput Mos Craciun era un cioban foarte rau care a refuzat s-o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Fire miloasa, sotia sa (Craciuna sau Craciuneasa) a primit-o pe Maica Domnului, dar de indata ce a aflat Craciun, i-a taiat acesteia mainile,pe care Fecioara Maria i le-a lipit la loc.
    Vazand aceasta minune, Craciun a devenit crestin, iar de bucurie ca sotia lui nu a patit nimic rau a aprins un rug de cioate de brad in curtea lui si a jucat hora cu toate slugile sale. Dupa joc a impartit Fecioarei Maria si pruncului Iisus daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana).”

    ,,Pomul de Craciun: este nelipsit din casele noastre in timpul sarbatorilor de iarna si reprezinta probabil simbulul principal al Craciunului.
    Dar putini sunt cei care stiu ca bradul de Craciun isi are originile intr-o traditie antica pagana, si anume aceea a busteanului ars.
    Busteanul, semn al fortei si solidaritatii se ardea in fata intregii familii, acest rit simbolizand atat arderea trecutului cat si interpretarea semnelor viitorului. Astfel, scanteii care sareau din bustean reprezentau intoarcerea zilelor lungi, darurile sugerau abundenta, iar cenusa era stransa si imprastiata pe camp pentru a avea o recolta bogata. Toate aceste simboluri le regasim astazi in bradul de Craciun: luminitele si lumanarile sunt de fapt scanteile, globurile si decoratiunile reprezinta speranta de reinnoire, iar beteala aurie si argintie simbolizeaza parul zanelor bune.”

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.

Descoperă mai multe la Anitanna's Blog la Cafeneaua "Trandafirul rosu"

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura